Tallawit Timbouctou (ML)

16 nov 2019 kl. 21:00 - 23:00

Alice, Nørre Allé 7, 2200 København

Døre kl 20 / koncert kl 21

Med dronet vestafrikansk lut og overstyret calabash-trommespil byder Tallawit Timbouctou på traditionel takamba-musik, som det er svært ikke at lade sig rive med af. Til november spiller de deres første danske koncert på ALICE.

Den på én gang energiske og hypnotiske takamba-musik er lyden af det nordlige Mali. Her er den gennem tiden blevet fremført ved utallige festligheder, har hittet på lokale radiostationer og er buldret ud af støvede boomboxes. Genrens oprindelse er indhyllet i mystik, men skønt den påstås at stamme tilbage til Songhai-imperiet i det 15. århundrede, havde takambaen sin storhedstid i 1980'erne med introduktionen af elektriske ​​forstærkere og kassettebånd. I dag er den traditionelle genre faldet lidt i baggrunden, men fortsætter ikke desto mindre med at trives i et lille netværk af die-hard traditionalister.

Tallawit Timbouctou er en af de grupper, der i dag mestrer takambaen med en energi, som det er svært ikke at lade sig rive med af. Musikken er bygget op omkring det lut-agtige firestrengede instrument tehardent, der med forstærkning gennem håndbyggede mikrofoner fremstår dronet og distorted som en elektrisk guitar. Med selskab fra repetitive trommerytmer på en overstyret calabash, kan Tallawit Timbouctou få enhver koncertsal i levende svingninger.

Gruppen er anført af Aghaly Ag Amoumine, der er en af Malis mest anerkendte skikkelser inden for takamba-genren. Amoumine har i årtier rejst rundt i Vestafrika og opført sin musik i både fjerne nomadelejre og hektiske storbyer. Sammen med sin bror og sin nevø dannede han for få år siden gruppen Tallawit Timbouctou, der er opkaldt efter hans nuværende hjemby. Tallawit Timbouctou gæster ALICE til november og spiller første danske koncert nogensinde. Med sig har de deres debutalbum “Hali Diallo” (Sahel Sounds, 2018).

In English:

Tallawit Timbouctou are champions of takamba, a hypnotic traditional music from Northern Mali. Built around the tehardent, the four-stringed lute and pre-cursor to the American banjo, takamba’s droning distortion comes from signature handmade mics and blown out amplifiers. Accompanied by percussion pounded out onto an overturned calabash with mind boggling time signatures, the combined effect is trance inducing. This November they will play their first Danish concert ever at ALICE.