Vandring i Henrik Pontoppidans fodspor i Østby

21 sep 2019 kl. 10:00 - 14:00

Gadekæret i Østby, Stubbevej 3, 4050 Skibby

I forbindelse med udgivelsen af den første store biografi om Henrik Pontoppidan ”Livsrusen” byder Frederikssunds Museum på en Pontoppidanvandring. Tag med os på rejse tilbage og forstå, hvor Pontoppidan fik inspirationen til sit forfatterskab fra. Et forfatterskab, der gav ham nobelprisen i litteratur.

Karsten Munkvad er vores turguide og han vil tage udgangspunkt i Henrik Pontoppidans liv i Østby, og de indtryk han fik fra sine mange samtaler med egnens befolkning i 1884-1886. Han blev især inspireret til at skrive noveller om livet på landet.

I 1881 blev Henrik Pontoppidan gift med Mette Marie, som stammede fra Åskildegården i Østby – og i 1884 flyttede de ind på gården.

Ruten starter ved Gadekæret i Østby, hvor Karsten Munkvad fortæller om landsbyen, hvor Pontoppidan boede og skrev. Vi forsætter forbi Per Smeds hus – alias karakteren Zacharias fra Pontoppidans novelle ”Nådsens brød” fra 1887, og herfra videre forbi Åskildegården og ud til Hammer (Østby havn). Fra Østby havn går vi til Skovgærdet, som er det gamle fiskerleje fra 1895, passerer undervejs fiskerhusene og Hellesø. Til sidst slutter turen ved Gadekæret.

Praktisk info:

Ruten er ca. 4 km.

Start og Slut: Gadekæret i Østby

Medbring madpakke og drikke, så holder vi en pause ved Skovgærdet.

Husk: påklædning, der passer til vejret.