Videnskab|Lidenskab: Ro

22 mar 2018 kl. 19:00 - 21:00

Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, 1556 København

Videnskab | Lidenskab
En aften om RO

Torsdag 22. marts kl. 19-21 blænder Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Glyptoteket på ny op for Videnskab|Lidenskab - denne gang med RO som bærende tema. Mød kirkehistoriker og professor på Det Teologiske Fakultet ved København Universitet, Mette Birkedal Bruun, i en samtale med journalist Mikkel Frey Damgaard om isolation og afsondrethed fra verden. Billedkunstner Erik Steffensen fortsætter aftenen, når han interviewes om sin kunstneriske praksis, der på mange måder indkapsler en art hyperaktiv væren-i-verden. Afslutningsvis kaster Glyptotekets inspektør Julie Lejsgaard et værknært blik på kejser Marcus Aurelius, også kendt som filosofikejseren og manden bag begrebet ’stoisk ro’.

Birkedal og Steffensen
Kirkehistoriker og professor Mette Birkedal Bruun har i en årrække forsket i middelalderens munkekultur og senest også fromhedskulturen i Danmark og Tyskland i 1600-tallet og 1700-tallet. Hendes forskning kredser særligt om tanken om menneskets tilbagetrækning fra verden, og om hvordan der historisk set er skabt institutioner, fysiske rammer og livsanskuelser, der skulle understøtte ideen om komplet afsondring fra verden. I 2017 modtog Birkedal Bruun Carlsbergfondets forskningspris for sin fremragende forskning.

Billedkunstner, forfatter og professor ved Kunstakademiet i København, Erik Steffensen, har gennem årene hyppigt udstillet i ind- og udland, ligesom hans værker er repræsenteret på en lang række kunstmuseer i Danmark. Hans kunstneriske praksis kendetegner sig ved en art forstørret nysgerrighed, både når det gælder medier og motiver. Man fornemmer i Steffensens værker og tekster en næsten glubsk tilstedeværelse i verden, ligesom alt i verden synes at rumme potentiale til kunstnerisk anvendelse. Intet er for højt eller for lavt. Alligevel synes hans kunst, trods de mange inspirationer og referencer, at bevare en umiskendelig form for ro. Hans værker står knivskarpt som invitationer til fordybelse.

Kunst, viden og øl
Videnskab|Lidenskab er tilrettelagt af Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Glyptoteket, som sætter videnskabsfolk og billedkunstnere i stævne i Glyptotekets Festsal til live interviewes. Aftenerne byder desuden på guidede nærstudier af udvalgte mesterværker fra Glyptotekets rige samling. Hver gang på baggrund af et aktuelt tema og hver gang med gratis pauseudskænkning af aftenens øl, der udvælges særligt til lejligheden af Carlsberg Laboratorium.

Det ligger til familien
Videnskab og kunst ligger dybt i Carlsbergfamiliens DNA. Carlsbergs grundlægger, J.C. Jacobsen, moderniserede ølbrygningen gennem banebrydende videnskabelige metoder, ligesom han sikrede Carlsbergs fortsatte, massive støtte til videnskaben gennem etableringen af Carlsbergfondet. Historien gentog sig med sønnen Carl Jacobsen, der via overskuddet fra sit bryggeri og oprettelsen af Ny Carlsbergfondet blev den til dato største danske kunstmæcen, bl.a. ved donationen af sin enorme kunstsamling og Ny Carlsberg Glyptotek. Carlsbergfondet og Ny Carlsbergfondet hører i dag til de største i landet, når det gælder støtte til henholdsvis videnskab og kunst.
Det er denne både strittende og levende arv, som Videnskab|Lidenskab samler sig omkring med det formål at skabe et format til at formidle nogle af videnskabens og kunstens mange indsigter.

Bemærk: Der er begrænset antal billetter til arrangementet.
Gratisbilletter skal også bestilles.

Præsenteret af: Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet og Glyptoteket.

Almindelig

Salg lukket

Unge under 27 år

Salg lukket

Årskortholdere

Salg lukket

Unge under 18 år

Salg lukket