spring til hovedindhold

Event afsluttet - Gik du glip af denne event?

Tjek disse håndplukkede kommende ud!For detaljer om tidligere event, bare rul ned.
Events du har kigget på
Indlæser.....
 
 
Andre events fra arrangøren
Indlæser.....
 
 
Andre events fra samme kategori
Indlæser.....
 
 
Anbefalede events
Indlæser.....
 
 

Videnskabens dronninger

Afholdt event

Videnskabens dronninger

Fra DKK 110,00

Sted

Dato

14 sep 2022 kl. 19:00 - 21:15

Beskrivelse

KATHERINE RICHARDSON Professor, biologisk oceanograf
LONE SIMONSEN
Professor, epidemiolog
MARIE LOUISE NOSCH
Professor, tekstilforsker
KIRSTEN HASTRUP
Professor emeritus, antropolog

I anledning af årets Golden Days-tema, Queens, der hylder markante danske kvindeskikkelser, retter vi til dette Vin & Videnskab rampelyset mod prominente kvinder fra videnskabens verden. Fire kvindelige professorer, der alle har haft bemærkelsesværdige videnskabelige karrierer og er internationalt anerkendte for deres arbejde, giver indblik i deres karrierers højdepunkter og nyeste forskning. Det drejer sig om biologisk oceanograf Katherine Richardson, epidemiolog Lone Simonsen, tekstilforsker Marie Louise Nosch og antropolog og grønlandsforsker Kirsten Hastrup.

Til arrangementet serveres et glas vin i pausen (inkluderet i prisen).


PROGRAM

Fra oceanografi til helt nyt forskningsfelt med globale perspektiver
KATHERINE RICHARDSON

Professor i biologisk oceanografi, Globe Institute, Københavns Universitet, leder af Sustainability Science Centre

Katherine Richardson er oprindeligt fra USA, men har boet i Danmark siden 1980’erne, og hendes indflydelsesrige virke førte i 2021 til, at hun blev Ridder af Dannebrogordenen af 1. grad. Hun er uddannet som biologisk oceanograf og har i mange år forsket i, hvordan havets biologiske organismer påvirker klimaet og omvendt. I den forbindelse har hun deltaget i over 70 videnskabelige havekspeditioner, fra Arktis til troperne. I de seneste årtier har Katherine Richardsons fokus imidlertid bredt sig ud til et globalt plan. Hun har spillet en central rolle i at udvikle det nye forskningsområde Earth System Science, der kigger på Jordens komplekse systemer med en holistisk tilgang, og hun er meget engageret i, hvordan menneskeheden i en tid præget af klima- og biodiversitetskriser kan forvalte de ”planetære grænser” på en bæredygtig vis.

Pandemiske refleksioner
LONE SIMONSEN

Professor, epidemiolog, Roskilde Universitet, leder af forskningscenteret PandemiX

Lone Simonsen blev landskendt under coronapandemien, hvor hun var en af de hyppigst benyttede eksperter i medierne, og hun spillede en central rolle under COVID-19 ved at rådgive sundhedsmyndighederne og regeringen om pandemihåndtering og pandemiens udvikling. Hun har forsket i pandemier i næsten 30 år, og hendes karriere har inkluderet en uddannelse som sygdomsdetektiv ved Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA og arbejde som epidemiolog ved Verdenssundhedsorganisationen WHO og National Institutes of Health i USA. I dag leder hun forskningscenteret PandemiX på Roskilde Universitet. I dette foredrag skal Lone Simonsen fortælle om nogle af højdepunkterne i sit virke som epidemiolog og give indblik i sin nyeste forskning.

Dronning blandt dronninger i den tekstile verden
MARIE LOUISE NOSCH

Professor, antikhistoriker, tekstilforsker, Center for Tekstilforskning, Saxo-Instituttet, Københavns Universitet; præsident for Videnskabernes Selskab

Multiprisvindende Marie Louise Noschs forskning i tekstilhistorie og tekstilarkæologi har ført til et helt nyt og blomstrende forskningsfelt og bidraget afgørende til at gøre København til et ledende centrum for historisk tekstilforskning. Om sit foredrag til dette arrangement skriver hun: ”Min forskning foregår i en verden af mange skønne videnskabelige dronninger, og i min verden er kvindelige forskere en majoritet. Sådan har det ikke altid været i min videnskabelige karriere. Jeg vil fortælle om, hvad vi ved om antikkens dronningers og kvinders tekstile kunnen, og hvordan de brugte tekstil til at opnå magt og indflydelse i antikken.” Marie Louise Noschs forskning retter sig mod antikken, men i de seneste år har tekstilforskning fået en ny relevans i den grønne omstilling og også under COVID19-pandemien.

Livet med isen: Fangere, fangstdyr og filmhold
KIRSTEN HASTRUP

Antropolog med speciale i arktiske forhold, professor emeritus v. Institut for Antropologi, Københavns Universitet, forfatter

Kirsten Hastrup er en af Danmarks mest fremtrædende forskere i antropologi. I de sidste mange år har hendes blik især været rettet mod Grønland, hvor hun har studeret dynamikken mellem is, fangst og samfundsliv, og undersøgt hvordan småsamfund påvirkes af nutidens udfordringer. I aftenens foredrag vil hun præsentere fangersamfundet i det Nordvestlige Grønland. Her bor ca. 750 mennesker, hvis livsform er under hastig forandring. Isen smelter, fangstdyrene flytter, og nye internationale interesser opstår. Midt i det hele står fangerfamilierne, som ikke ved om de er købt eller solgt. Imens vrimler det med filmhold fra hele verden, som vil dokumentere deres usikre vilkår. Kirsten Hastrup har fulgt udviklingen siden 2007 og set, hvordan usikkerheden takles, og ikke mindst hvor dyb beboernes tilknytning til stedet er.


VIN & VIDENSKAB er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække.

Læs mere om foredragsholderne og se hele sæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.

Arrangør

VIN & VIDENSKAB er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække. Hør førende videnskabsfolk fortælle om spændende og banebrydende forskning, og nyd et glas vin i pausen. 

Lokation

Chr. Hansen Auditoriet Chr. Hansen Auditoriet, Bartholinsgade 4A, 1356 København

FAQ

  • Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?

    Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .

  • Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?

    De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .

  • Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?

    Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .

  • Hvor finder jeg linket til et online event?

    På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .

  • Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?

    Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .