spring til hovedindhold

Event afsluttet - Gik du glip af denne event?

Tjek disse håndplukkede kommende ud!For detaljer om tidligere event, bare rul ned.
Indlæser.....
 
 
Nærliggende begivenheder
Indlæser.....
 
 
Events fra samme kategori
Indlæser.....
 
 
Lignende oplevelser

Vin & Videnskab: Forhistorisk DNA fra Arktis

Afholdt event

Vin & Videnskab: Forhistorisk DNA fra Arktis

Fra DKK 110,00

Sted

Dato

16 maj 2023 kl. 19:00 - 21:15

Beskrivelse

VIN & VIDENSKAB: FORHISTORISK DNA FRA ARKTIS

KURT H. KJÆR Professor i kvartærgeologi, leder af Sektion for GeoGenetik
ELINE LORENZEN Molekylær naturhistoriker, lektor, forskningsleder

Forskning i forhistorisk DNA har ført til en revolution i vores forståelse af fortidens dyreliv og miljøer, ikke mindst i Arktis. Denne viden kan også bruges til at spå om fremtiden for de arktiske dyr og den arktiske natur i det hele taget i en tid med dramatiske klimaforandringer. I aften skal vi møde to anderkendte eksperter i forhistorisk DNA og høre om deres højaktuelle forskningsprojekter med Arktis som omdrejningspunkt.

Professor Kurt H. Kjær var førsteforfatter på et studie, der kom på Science’s top-10-liste over de største videnskabelige gennembrud i 2022. Baseret på prøver fra permafrosten i det allernordligste Grønland slog studiet rekorden for det ældste DNA nogensinde fundet med én million år og tegnede et billede af en frodig natur med en sammensætning af dyr, som man ikke finder noget sted på jorden i dag, deriblandt mastodonter.

Lektor Eline Lorenzen er i gang med et storstilet forskningsprojekt, der med udgangspunkt i forhistorisk DNA undersøger nogle af de mest karismatiske, isafhængige arktiske pattedyr: isbjørn, narhval, hvidhval og grønlandshval. Ambitionen er, at bruge viden gemt i fossile knogler og tænder fra disse arter til at forudsige, hvordan de vil blive påvirket af den accelererende smeltning af havisen i Arktis.

🍷 Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).


PROGRAM

Forhistorisk økosystem rekonstrueret fra 2 millioner år gammelt DNA fra Nordgrønland

KURT H. KJÆR
Professor i kvartærgeologi, leder af Sektion for GeoGenetik, Globe Institute, Københavns Universitet

Indtil for nyligt var det ældste DNA, man havde kunnet få noget ud af, omkring 1 million år gammelt, og man troede, at det var grænsen for, hvor langt tilbage i tiden man kunne komme med ancient DNA. Men i et danskledet studie publiceret i Nature i december 2022 slog man den rekord med 1 million år. Prøver indsamlet i permafrosten i polarørknen i det allernordligste Grønland afslørede et rigt og frodigt forhistorisk skovmiljø med en blanding af planter og dyr, som man ikke finder noget sted på jorden i dag, bl.a. med mastodont, en uddød elefantart. Professor Kurt H. Kjær, der var førsteforfatter på studiet, skal fortælle om den banebrydende undersøgelse.


Arktiske dyr i en postarktisk verden

ELINE LORENZEN
Ph.d. i biologi, molekylær naturhistoriker, lektor ved Globe Institute, Københavns Universitet

Hvilken fremtid går de isafhængige arktiske pattedyr i møde i denne tid, hvor temperaturen stiger, og havisen skrumper i Arktis? Det spørgsmål har lektor Eline Lorenzen sat sig for at være med til at besvare. Hun er en førende forsker inden for fossilt DNA og er i gang med et omfattende studie af op til 50.000 år gamle knogler og tænder fra en række arktiske havpattedyr: isbjørn, narhval, hvidhval og grønlandshval. Ved at sammenholde de righoldige informationer gemt i de ældgamle knogler med DNA fra nulevende bestande af dyrene samt forhistoriske klimadata fra dybe boringer i den arktiske is får Eline Lorenzen indblik i, hvordan dyrene har klaret sig igennem tidligere tiders klimaforandringer. Den viden kan bruges til at forudsige, hvordan de arktiske havpattedyr vil klare sig igennem de store miljøændringer, der forudsiges i den nærmeste fremtid.


Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsserie.

👉 Læs mere om foredragsholderne og se hele sæsonens program på www.vinogvidenskab.dk

NB: Det er IKKE muligt at refundere eller bytte billetter til Vin & Videnskab.

Arrangør

VIN & VIDENSKAB er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække. Hør førende videnskabsfolk fortælle om spændende og banebrydende forskning, og nyd et glas vin i pausen. 

Lokation

Chr. Hansen Auditorium Chr. Hansen Auditorium, Bartholinsgade 4A, 1356 København

FAQ

  • Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?

    Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .

  • Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?

    De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .

  • Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?

    Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .

  • Hvor finder jeg linket til et online event?

    På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .

  • Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?

    Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .