Vin & Videnskab – Genteknologi, cellefabrikker og verdens fremtid

01 mar 2018 kl. 19:00 - 21:15

Chr. Hansen Auditoriet på Center for Sundhed og Samfund, Bartholinsgade 4A, 1356 København


MORTEN SOMMER Professor, Scientific Director
JENS NIELSEN Professor, Chief Scientific Officer
IRINA BORODINA Seniorforsker, forskningsgruppeleder
BJØRN VOLDBORG Mikrobiolog, forskningsleder

I aften bliver et glimt ind i forskning og teknologiudvikling, der er med til at definere vores fremtid. Vi skal møde fire internationale topforskere, der arbejder på at være med til at finde løsninger på nogle af verdens helt store problematikker.

Hvordan producerer vi føde nok til Jordens eksplosivt voksende befolkning på en bæredygtig måde? Hvordan kan vi overgå til et fossilfrit samfund og i det hele taget forurene mindre? Og hvad kan vi gøre ved den skræmmende forudsigelse, at der i 2050 årligt vil være ti millioner mennesker, der mister livet pga. antibiotikaresistens?

De fire prominente foredragsholdere kommer fra det verdensomspændende forskningscenter The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability med forskere fra 47 forskellige lande og hovedsæde i Danmark. Centret er førende inden for såkaldte cellefabrikker. Ved brug af de allernyeste og mest sofistikerede genteknologier, såsom CRISPR, arbejder centrets forskere for at konstruere celler, fx gærceller, der er i stand til bl.a. at producere alternative brændselsstoffer og bæredygtige ingredienser til fødevarer. Cellefabrikker kan også bruges til en mere miljøvenlig fremstilling af kemikalier og medicinske stoffer.

I pausen serveres et glas vin.

Arrangeret i samarbejde med The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability.


PROGRAM

Hvordan løser vi udfordringen med antibiotikaresistens?
MORTEN SOMMER Professor i systembiologi, Scientific Director for Bacterial Synthetic Biology, Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability - DTU

Bakterieresistens har været et kendt fænomen i en længere årrække, men problemet bliver tiltagende alvorligt. I 2050 estimeres det, at 10 millioner mennesker på verdensplan hvert år vil miste livet på grund af antibiotikaresistens. Morten Sommer, der opnåede professortitlen som den yngste dansker nogensinde, vil fortælle om sin forskning, der fokuserer på at lede efter bestemte genetiske markører, så man kan finde ud af, om en bakterie er følsom eller ej. Er det muligt at spore bakteriernes evne til at udvikle resistens i deres DNA, inden resistensen er indtrådt?

Hvad har biobrændsler og kræftforskning til fælles?
JENS NIELSEN Professor i systembiologi, Chalmers Tekniske Universitet (Göteborg); Chief Scientific Officer for de videnskabelige sektioner og forskningsgrupper ved Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability - DTU

For at opnå et fossilfrit samfund skal vi etablere nye produktionsmetoder til flydende brændstoffer, der kan bruges i tunge køretøjer og fly. En mulighed er at bruge bagegær til at producere alternative brændselsstoffer, såkaldte karbonhybrider, som erstatning for dieselolie. I sine undersøgelser af gærens metabolisme, forskning som han har modtaget talrige prestigefyldte priser for, har Jens Nielsen udviklet modeller, som har vist sig også at kunne bruges til at studere kræft hos mennesker og måske oven i købet til tidlig påvisning af sygdom. Vi skal høre om den sindrige sammenhæng og de spændende perspektiver i forskningen.

Hvordan kan gærcellefabrikker hjælpe til at fremstille bæredygtige fødevarer?
IRINA BORODINA Seniorforsker og gruppeleder for forskningsgruppen Yeast Metabolic Engineering ved Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability - DTU

I takt med, at verdens befolkning fortsætter med at vokse, øges efterspørgslen efter sunde, velsmagende og højproteinholdige fødevarer. Der er ganske enkelt behov for mere mad, men også en mere effektiv og miljøvenlig måde at fremstille og dyrke den på. Irina Borodina, der blev udpeget som et af de mest lovende unge forskertalenter af Det Europæiske Forskningsråd, vil med udgangspunkt i sin egen forskning fortælle om, hvordan man kan designe gærcellefabrikker, der kan producere ingredienser til fødevarer på en bæredygtig måde. Dette sker blandt andet ved hjælp af den universelle gensaks, CRISPR, der gør det muligt at producere stoffer i cellefabrikker, som der ikke naturligt kodes for i en organismes DNA.

Bemærk: Irina Borodinas foredrag vil være på engelsk.

CRISPR – fra laboratoriet til apoteket
BJØRN VOLDBORG Director af CHO Cell Line Development, Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability - DTU

CRISPR er et af de allerstørste nylige gennembrud inden for genetikken. Med CRISPR kan man effektivt og specifikt redigere i levende cellers arvemasse og derved lave ændringer i cellerne i forhold til egenskaber, som man ønsker at fjerne eller tilføje. Denne teknologi giver helt nye muligheder for at bygge såkaldte cellefabrikker og dermed skabe bedre, mere miljøvenlige og billigere processer inden for produktion af kemikalier, medicinske stoffer og terapeutiske proteiner. Med en baggrund i industrien og en nuværende rolle som forskningsleder vil Bjørn Voldborg fortælle om, hvordan CRISPR og andre nye teknologiske platforme kan medvirke til, at forskningsresultater fra laboratoriet bliver til produkter på hylden på apoteket.


Se hele forårssæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.

Billet

Salg lukket


Pladsreservation for klippekortholder

Salg lukket


Billet for årskortholder

Salg lukket