Spring til hovedindhold

Event afsluttet - Gik du glip af denne event?

Se disse spændende events i stedet! Er du her for detaljer om det tidligere event, bare scroll ned.

Genbesøg events

Indlæser.....

 
 

Indlæser.....

 
 

Populære events

Indlæser.....

 
 

Nærliggende events

Vin & Videnskab – Genteknologi, cellefabrikker og verdens fremtid

Afholdt event

Vin & Videnskab – Genteknologi, cellefabrikker og verdens fremtid

Fra Gratis

Sted

Dato

01 mar 2018 kl. 19:00 - 21:15
Billetto Peace of Mind
Du kan trygt booke hos os: Billetto garanterer refundering via tilbagebetaling for aflyste events. Læs mere
Accepterede betalingsmetoder:

Beskrivelse

MORTEN SOMMER Professor, Scientific Director
JENS NIELSEN Professor, Chief Scientific Officer
IRINA BORODINA Seniorforsker, forskningsgruppeleder
BJØRN VOLDBORG Mikrobiolog, forskningsleder

I aften bliver et glimt ind i forskning og teknologiudvikling, der er med til at definere vores fremtid. Vi skal møde fire internationale topforskere, der arbejder på at være med til at finde løsninger på nogle af verdens helt store problematikker.

Hvordan producerer vi føde nok til Jordens eksplosivt voksende befolkning på en bæredygtig måde? Hvordan kan vi overgå til et fossilfrit samfund og i det hele taget forurene mindre? Og hvad kan vi gøre ved den skræmmende forudsigelse, at der i 2050 årligt vil være ti millioner mennesker, der mister livet pga. antibiotikaresistens?

De fire prominente foredragsholdere kommer fra det verdensomspændende forskningscenter The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability med forskere fra 47 forskellige lande og hovedsæde i Danmark. Centret er førende inden for såkaldte cellefabrikker. Ved brug af de allernyeste og mest sofistikerede genteknologier, såsom CRISPR, arbejder centrets forskere for at konstruere celler, fx gærceller, der er i stand til bl.a. at producere alternative brændselsstoffer og bæredygtige ingredienser til fødevarer. Cellefabrikker kan også bruges til en mere miljøvenlig fremstilling af kemikalier og medicinske stoffer.

I pausen serveres et glas vin.

Arrangeret i samarbejde med The Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability.


PROGRAM

Hvordan løser vi udfordringen med antibiotikaresistens?
MORTEN SOMMER Professor i systembiologi, Scientific Director for Bacterial Synthetic Biology, Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability - DTU

Bakterieresistens har været et kendt fænomen i en længere årrække, men problemet bliver tiltagende alvorligt. I 2050 estimeres det, at 10 millioner mennesker på verdensplan hvert år vil miste livet på grund af antibiotikaresistens. Morten Sommer, der opnåede professortitlen som den yngste dansker nogensinde, vil fortælle om sin forskning, der fokuserer på at lede efter bestemte genetiske markører, så man kan finde ud af, om en bakterie er følsom eller ej. Er det muligt at spore bakteriernes evne til at udvikle resistens i deres DNA, inden resistensen er indtrådt?

Hvad har biobrændsler og kræftforskning til fælles?
JENS NIELSEN Professor i systembiologi, Chalmers Tekniske Universitet (Göteborg); Chief Scientific Officer for de videnskabelige sektioner og forskningsgrupper ved Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability - DTU

For at opnå et fossilfrit samfund skal vi etablere nye produktionsmetoder til flydende brændstoffer, der kan bruges i tunge køretøjer og fly. En mulighed er at bruge bagegær til at producere alternative brændselsstoffer, såkaldte karbonhybrider, som erstatning for dieselolie. I sine undersøgelser af gærens metabolisme, forskning som han har modtaget talrige prestigefyldte priser for, har Jens Nielsen udviklet modeller, som har vist sig også at kunne bruges til at studere kræft hos mennesker og måske oven i købet til tidlig påvisning af sygdom. Vi skal høre om den sindrige sammenhæng og de spændende perspektiver i forskningen.

Hvordan kan gærcellefabrikker hjælpe til at fremstille bæredygtige fødevarer?
IRINA BORODINA Seniorforsker og gruppeleder for forskningsgruppen Yeast Metabolic Engineering ved Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability - DTU

I takt med, at verdens befolkning fortsætter med at vokse, øges efterspørgslen efter sunde, velsmagende og højproteinholdige fødevarer. Der er ganske enkelt behov for mere mad, men også en mere effektiv og miljøvenlig måde at fremstille og dyrke den på. Irina Borodina, der blev udpeget som et af de mest lovende unge forskertalenter af Det Europæiske Forskningsråd, vil med udgangspunkt i sin egen forskning fortælle om, hvordan man kan designe gærcellefabrikker, der kan producere ingredienser til fødevarer på en bæredygtig måde. Dette sker blandt andet ved hjælp af den universelle gensaks, CRISPR, der gør det muligt at producere stoffer i cellefabrikker, som der ikke naturligt kodes for i en organismes DNA.

Bemærk: Irina Borodinas foredrag vil være på engelsk.

CRISPR – fra laboratoriet til apoteket
BJØRN VOLDBORG Director af CHO Cell Line Development, Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability - DTU

CRISPR er et af de allerstørste nylige gennembrud inden for genetikken. Med CRISPR kan man effektivt og specifikt redigere i levende cellers arvemasse og derved lave ændringer i cellerne i forhold til egenskaber, som man ønsker at fjerne eller tilføje. Denne teknologi giver helt nye muligheder for at bygge såkaldte cellefabrikker og dermed skabe bedre, mere miljøvenlige og billigere processer inden for produktion af kemikalier, medicinske stoffer og terapeutiske proteiner. Med en baggrund i industrien og en nuværende rolle som forskningsleder vil Bjørn Voldborg fortælle om, hvordan CRISPR og andre nye teknologiske platforme kan medvirke til, at forskningsresultater fra laboratoriet bliver til produkter på hylden på apoteket.


Se hele forårssæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.

Arrangør

Statens Naturhistoriske Museum ligger på Øster Voldgade 5-7 og består desuden af Palmehuset og Botanisk Have i København. Find billetter til vores events og rundvisninger her på profilen, eller besøg vores hjemmeside snm.ku.dk for øvrige aktiviteter.

Lokation

Chr. Hansen Auditoriet på Center for Sundhed og Samfund, Bartholinsgade 4A, 1356 København

FAQ

 • Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?

  Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?

  De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?

  Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .

 • Hvor finder jeg linket til et online event?

  På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .

 • Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?

  Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .