Vin & Videnskab – Grønland: Sidste nyt fra forskningsfronten

08 mar 2018 kl. 19:00 - 21:15

Chr. Hansen Auditoriet på Center for Sundhed og Samfund, Bartholinsgade 4A, 1356 København

DORTHE DAHL-JENSEN Professor i isfysik, forskningsleder
TUE HASSENKAM Kemiker, lektor
PHILIP FRANCIS THOMSEN Genetiker, lektor
PETER ANDREAS TOFT Ph.d. i eskimologi og arktiske studier

Til denne fjerde omgang ”Grønland – sidste nyt fra forskningsfronten” sætter vi igen den spændende og ofte epokegørende forskning, som foregår i Grønland netop disse år, i højsædet. Det skal handle om de nyeste iskerneboringer, spor fra det allertidligste liv på Jorden fundet i grønlandske ædelsten, kortlægning af grønlandske fisk med dybhavs-DNA og dragtkulturen i Grønland, når fire førende forskere fortæller om det seneste nye inden for deres respektive områder akkompagneret af historier og billeder fra felten.

I pausen serveres et glas vin.


PROGRAM

EastGRIP: Ny iskerneboring i Nordøstgrønland
DORTHE DAHL-JENSEN Professor i isfysik, leder af Center for Is og Klima, Niels Bohr Institutet, ekspeditionsleder

Dorthe Dahl-Jensen, der er med på den prestigefyldte liste ”The World’s Most Influencial Scientific Minds 2017”, er internationalt anderkendt for sin forskning i iskerner fra Grønland, og i hvad isen kan fortælle om klimaets historie. I aften vil hun berette om de nye iskerneboringer ifm. The East Greenland Ice-core Project (EastGRIP), et projekt der indbefatter en 14 meter høj og 47 tons tung kuppelformet bygning, som bliver flyttet rundt på indlandsisen på ski.

På sporet af det tidligste liv
TUE HASSENKAM Kemiker, ph.d., lektor, Nano-Science Center, Københavns Universitet

Emnet er kontroversielt, og de spor, man har på tidligt liv, er ofte indirekte og omdebatterede. Kombinationen af et nyt instrument og gamle prøver fra Isua i Vestgrønland resulterede i, at Tue Hassenkam og Minik Rosing i 2017 kunne udgive et banebrydende studie med de indtil nu bedste beviser for de ældste spor af liv på Jorden med en alder på ca. 3,7 milliarder år.

Dybhavs-DNA – undersøgelser af Grønlands fisk ved hjælp af DNA fra vandprøver
PHILIP FRANCIS THOMSEN Genetiker, ph.d., lektor v. Institut for Bioscience, Århus Universitet

En banebrydende metode udviklet af danske genetikere er, at man nu kan registrere dyr, der lever i vand, ved blot at tage vandprøver og så lede efter DNA fra dyrene i vandet. Philip Francis Thomsen er en af foregangsmændene for denne miljø-DNA-metode. I dette foredrag vil han fortælle om sit arbejde med at registrere grønlandske fisk i vandprøver taget ned til en kilometers dybde.

Mellem silke og skind – forandring af dragtkultur i Grønland 1721-1930
PETER ANDREAS TOFT Cand.mag. i forhistorisk arkæologi, ph.d. i eskimologi og arktiske studier, postdoc på Nationalmuseet

I 1700-tallet ankom hvalfangere og danske kolonister til Grønland med nye varer som europæisk strik, glasperler og tekstiler. Europæiske materialer og idéer fandt hurtigt vej til inuits dragter, og europæerne lærte at sætte pris på varmt og vandtæt skindtøj. Peter A. Toft, der er ved at afslutte et forskningsprojekt om forandring af grønlandsk og europæisk dragtkultur i Grønland fra 1721 til 1930, vil fortælle om, hvordan nye impulser påvirkede dragternes funktionalitet. Og hvordan blandingen af dragttraditioner blev brugt til at signalere status, identitet og samfundsklasse.


Se hele forårssæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.

Billet

Salg lukket

Pladsreservation for klippekortholder

Salg lukket

Billet for årskortholder

Salg lukket