Vin & Videnskab – Livet i ekstremer: Dyr

10 okt 2018 kl. 19:00 - 21:00

Chr. Hansen Auditoriet på Center for Sundhed og Samfund, Bartholinsgade 4A, 1356 København


VIN & VIDENSKAB: LIVET I EKSTREMER – DYR

ANGELA FAGO Professor MSO i komparativ fysiologi
MADS PETER HEIDE-JØRGENSEN Professor, hvalforsker
TOBIAS WANG Professor i zoofysiologi
REINHARDT MØBJERG KRISTENSEN Professor, zoolog

Noget af det mest fascinerende inden for zoologien er dyrs evner til at overleve ekstremer. Til dette Vin & Videnskab vil fire professorer fortælle om deres forskning i, hvordan dyr klarer alt fra ekstrem højde og dybde til ekstrem faste, udtørring og endda kosmisk stråling. Det skal bl.a. handle om brune bjørne, narhvaler, slanger og bjørnedyr. 

I pausen serveres et glas vin.

NB: Eline Lorenzen og Kristine Vesterdorf, der oprindeligt var på programmet, har desværre været nødt til at melde afbud, og i deres sted er kommet to af Danmarks fremmeste zoologer, Tobias Wang og Reinhardt Møbjerg Kristensen.


PROGRAM

Kan dyr leve uden ilt?
ANGELA FAGO Professor MSO i komparativ fysiologi på Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
Hvordan kan fugle flyve over Himalaya, hvor der næsten ingen ilt er? Hvordan kan skildpadder og karper overleve de lange vintermåneder uden ilt og brune bjørne klare sig uden mad? Ekstreme dyr kræver ekstreme tilpasninger, og en central del heraf er håndteringen af iltoptagelse og iltforbrug. Professor Angela Fago forsker i biokemiske og fysiologiske tilpasninger til iltmangel hos dyr, der lever i ekstremer, og giver os et indblik i sit felt.

Ekstremdykning blandt narhvaler
MADS PETER HEIDE-JØRGENSEN Dr.scient., hvalforsker, professor v. Statens Naturhistoriske Museum og Grønlands Naturinstitut
Professor Mads Peter Heide-Jørgensen, en af de ledende eksperter i Grønlands hvaler, har været med til at udstyre narhvaler i Vestgrønland og Canada med satellitforbundne dykkercomputere. Resultaterne var højst overraskende. Narhvalerne dykkede helt ned til 1864 meters dybde, langt under, hvad der ville få en atomubåd til at krølle sammen. Hvordan kan narhvalerne klare disse ekstremdyk? Mads Peter Heide-Jørgensen tager os med i dybet.

Ekstrem faste blandt dyr
TOBIAS WANG
Professor i zoofysiologi ved Aarhus Universitet og Aarhus Advanced Institute of Sciences
Tobias Wang har i mange år forsket i, hvordan dyr overlever langvarige perioder uden føde. Særligt har han interesseret sig for slanger, der kan faste i flere år, hvorefter de æder enorme måltider. At kunne klare dette kræver exceptionelle tilpasninger og ændringer i fordøjelsessystemet og de andre indre organer. Tobias Wang beretter om, hvad hans forskning har afsløret om de ekstremfastende dyr.

Bjørnedyr: verdens mest ekstreme dyr?
REINHARDT MØBJERG KRISTENSEN Professor, zoolog, kurator, Statens Naturhistoriske Museum
Få dyr er så hårdføre som bjørnedyr. De mikroskopiske væsner er udbredt over hele jordkloden lige fra dybhavet til de højeste bjerge i Himalaya og Grønlands indlandsis og kan kapere helt uhørte leveforhold. Den verdensanerkendte zoolog Reinhard Møbjerg Kristensen har studeret bjørnedyr og deres overlevelsesevner i mange år. Han har endda sendt dem i rummet spændt uden på en russisk rumraket for at finde ud af, om de også kunne klare kosmisk stråling. Reinhardt tager os med ind i bjørnedyrenes verden af ekstremer.    


Se hele efterårsæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.

Billet

Salg lukket


Billet for årskortholder

Salg lukket


Billet for studerende

Salg lukket


Pladsreservation for klippekortholder

Salg lukket