Vin & Videnskab – Virusser og vacciner

11 apr 2018 kl. 19:00 - 21:15

Chr. Hansen Auditoriet på Center for Sundhed og Samfund, Bartholinsgade 4A, 1356 København


THEA KØLSEN FISCHER Leder af Virologisk Overvågning og Forskningsafnit
KÅRE MØLBAK Professor, overlæge, faglig direktør
PETER HOLST Leder af Laboratoriet for Eksperimentel Vaccinologi
RAMONA TREBBIEN Influenzavirus-seniorforsker

Udviklingen af effektive vacciner har været blandt de allerstørste gennembrud inden for lægevidenskaben. Vacciner redder millioner af liv hvert år og forhindrer endnu flere i at blive syge. Men at være vaccinations- og virusforsker er et kapløb med tiden, for virusser udvikler og forandrer sig hurtigt, og nye epidemier opstår regelmæssigt.

Til dette arrangement vil fire førende danske forskere fortælle om deres arbejde med at forstå og overvåge virusser og epidemier og med at udvikle nye, mere effektive vaccinationsformer. Det skal bl.a. handle om pandemier, influenzavaccine, HIV-vaccine og HPV-vaccine.

I pausen serveres et glas vin.


PROGRAM

Virus respekterer ingen grænser – kan vacciner beskytte os mod pandemiske trusler?
THEA KØLSEN FISCHER Professor, overlæge, leder af Virologisk Overvågning og Forskningsafnit, Statens Serum Institut

Hvad er et virus egentligt, og hvordan kan så lille en stump genetisk arvemateriale udgøre så stor en trussel? Thea Kølsen Fischer, leder af virusovervågning i Danmark, stiller skarpt på virusser. Hun beretter om de største virustrusler i vor tid og deler oplevelser fra felten med bekæmpelse af virusepidemier.

Influenzavacciner og -vaccinesvigt
RAMONA TREBBIEN Seniorforsker, dyrlæge, ph.d., influenzavirusforsker, Statens Serum Institut

Influenzavirus udvikler sig med stor hastighed, og det er derfor en stor udfordring at udvælge de rigtige kandidat-vira til den årlige sæsonvaccine mod influenza. Mange parametre er i spil, når der skal produceres en effektiv vaccine, men hvad sker der egentlig, når man i nogle sæsoner ser, at influenzavaccinen svigter? Det skal vi høre om fra Ramona Trebbien, der er en vigtig brik i Statens Serum Instituts varetagelse af den nationale virologiske overvågning af influenzavirus hos mennesker.

Vaccination mod HIV og HIV-lignende virus
PETER JOHANNES HOLST Lektor, læge, ph.d., leder af Laboratoriet for Eksperimentel Vaccinologi, Københavns Universitet

HIV-virusset forsøger umiddelbart efter infektion at overvælde immunforsvaret, så systemets sikkerhedsventiler slår fra. Traditionelle vacciner bekæmper virusset, men bidrager til at overvælde immunforsvaret. Peter Johannes Holst er leder af et skelsættende forskningsprojekt, der har udviklet en vaccine mod de mindst immunstimulerende dele af virusset; de har derved lavet en vaccine, som samarbejder med infektionen om at beskytte mod kronisk infektion.

HPV vaccinen: Hvad er op, og hvad er ned?
KÅRE MØLBAK
Professor, overlæge, dr.med., faglig direktør, Statens Serum Institut

HPV vaccinen, som beskytter mod livmoderhalskræft, er kommet i modvind pga. mistanke om bivirkninger, som er blevet rapporteret siden 2013. I foredraget gennemgås denne historie, og Kåre Mølbak forsøger at udrede, hvad der er op, og hvad de er ned.


Se hele forårssæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.

Billet

Salg lukket


Pladsreservation for klippekortholder

Salg lukket


Billet for årskortholder

Salg lukket