Zoologi - sidste nyt fra forskningsfronten

02 okt 2019 kl. 19:00 - 21:15

Chr. Hansen Auditoriet, Bartholinsgade 4A, 1356 København

Vin & Videnskab: Zoologi - sidste nyt fra forskningsfronten

KRISTINE VESTERDORF Ph.d., forsker i dyrs tilpasninger til hede og tørke
RASMUS HELLER Ph.d., evolutions- og pattedyrforsker
INGE G. REVSBECH Ph.d., forsker i dyrs vintersøvn
TOBIAS WEIDNER Kemiker, lektor

Dværgelefanter, brune bjørne, kameler, kænguruer, frøer, geparder, jordegern, moskusokser, antiloper, edderkopper og zebraer. De dyr er alle på programmet, når fire eksperter fortæller om deres forskning inden for felter som genetik, fysiologi, adfærd, evolution og kemi.

Det skal bl.a. handle om, hvordan dyr i ørkener klarer ekstrem varme og tørke, og hvordan dyr i kolde områder overlever deres mange måneder lange vintersøvn. Vi skal høre om, hvordan nye genetiske metoder har revolutioneret studiet af vilde dyr. Og så skal vi møde en kemiker, der finder inspiration i dyrenes verden.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen). 

NB: Tobias Weidners foredrag vil være på engelsk.


PROGRAM

Livet i ørkner
KRISTINE VESTERDORF Ph.d., forsker v. University of Western Australia
     
Kristine Vesterdorf har i mange år forsket i, hvordan visse pattedyr igennem deres fysiologiske og morfologiske tilpasninger, genetik og ikke mindst adfærd er i stand til at kapere tørke og hedestress, som de færreste dyr ville kunne overleve. Hun vil give en række eksempler fra sine studier i dyr som kameler, antiloper, geparder og kænguruer.

Vintersøvn: en krop i slowmotion
INGE G. REVSBECH Ph.d. i biologi, zoofysiolog  
     
Inge Revsbech har i en årrække forsket i vintersøvn hos dyr som brun bjørn og jordegern. Vintersøvn er en smart måde at omgås lange perioder med kulde og fødemangel, men at kunne overleve at sætte kroppen på vågeblus på den måde har krævet en række ekstreme tilpasninger rent fysiologisk. Inge Revsbech vil give os et indblik i, hvordan dyrene gør det, en viden der i fremtiden måske også vil kunne have stor betydning inden for lægevidenskaben. 

DNA-undersøgelser af verdens vilde pattedyr
RASMUS HELLER Ph.d., evolutionsbiolog og DNA-forsker, adjunkt ved Sektion for Bioinformatik og RNA Biologi, Biologisk Institut, Københavns Universitet
     
I medierne har man de sidste par år kunne læse artikler med overskrifterne ”Skindet bedrager! Zebraer er meget mere forskellige end antaget”, ”Moskusoksen: Dyret, der ikke burde eksistere” og ”Pygmæelefanten på Borneo er stærkt truet af udryddelse”. Bag studierne står Rasmus Heller, der er førende ekspert i at bruge DNA til at undersøge pattedyrs evolution og, hvordan faktorer som mennesket og klimaændringer kan påvirke dyrenes ’genetiske diversitet’. Denne viden kan have stor betydning for bevarelsen af arterne i en tid, hvor naturen og de vilde dyr er pressede som aldrig før. Rasmus Heller vil fortælle om, hvordan nye genetiske metoder har skabt en revolution inden for studiet af vilde dyr, vi skal med på feltarbejde, og vi skal høre om de større perspektiver i hans undersøgelser.

Frøspyt, edderkoppefødder og andre inspirationer i dyrenes verden
TOBIAS WEIDNER Lektor, Institut for kemi, Københavns Universitet
     
”Dansk forskning opklarer den klistrede frøtunges hemmeligheder”. Det var overskriften på en nylig artikel på Ingeniøren. Formålet med studiet var dybt seriøst, nemlig udviklingen af en ny type lim. Manden bag undersøgelsen er den tyske, men danskboende kemiker Tobias Weidner, der søger inspiration i dyrenes verden og samarbejder med zoologer. Til dette foredrag vil han fortælle om de spændende potentialer, der ligger i krydsfeltet mellem kemi og zoologi.


Se hele sæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.