Det skal du vide om rom

Oct 26 2015

Skrevet af Amalie Sverdrup Warberg

Det er blevet den tid på året hvor vi virkelig har brug for noget der kan give os varmen og hvad er bedre end en sød, velskænket rom? Hvis du spørger Dennis Klindrup fra smagning.com vil svaret nok være to. Vi har taget en snak med ham om hvad der kendetegner en god rom, hvordan den skal serveres og hvilken en han ikke kunne undvære.


Til os der ikke rigtig kan identificere smagen af rom - kan du ikke sætte tre ord på smagen og fortæl os hvad det vigtigste er, at have for øje når man smager på rom?
En god rom skal have kompleksitet i smagen, og være tilpas sød. Nogle rom kan være skarpe i smagen efter (for) kort lagring, eller er sødet til et niveau hvor den bliver endimensionel i smagen. Rom er i sig selv ikke særlig sød, så alle søde rom er blevet tilsat sukker i forbindelse med lagring og/eller aftapning. Det er ikke snyd – kun en mulighed for at skabe en alkohol med den sødme man gerne vil tilbyde sine kunder. Forskellige kunder vil have forskellig sødme.

Når jeg selv skal nyde en god rom, vil jeg have rom der har kompleksitet fra lagringen på egetræsfade, som har en let til moderat sødme, som bliver ved med at udvikle sig i munden, og som har en lang eftersmag.

Er der noget bestemt der kendetegner en god rom - hvordan kan man smage/se om den rom man har i hjemmebaren er god?
Man skal altid være varsom med at fortælle andre hvad der er godt eller skidt. Alle har sin egen smag og præference, og min favorit kan være en andens hadeobjekt – og omvendt. Men som udgangspunkt skal en god rom have en indbydende duft, der kan forberede dig på smagen. Den skal føles behagelig i munden, have en dejlig smag og lang eftersmag – og de bedste har altid en antydning af den fremragende smagsnote ”more’ish”.
Hvis man vil have en vurdering af rommen i hjemmebaren kan man eventuelt prøve at besøge en af de mange romportaler, der tilbyder smagsnoter og vurderinger. Men vær opmærksom på at de lærde kan være meget ueinge om hvad der er godt…

Hvordan skal rom serveres? Og til os der ikke er så glade for den rene smag - hvad skal vi så blande den op med?
God rom serveres ved stuetemperatur. Hvis man afkøler den, går man glip af mange af de fine nuancer som kendetegner en god rom.
Hvis man hellere vil have en cocktail, er der et par lette muligheder. Den klassiske Cuba Libre, som består af rom og cola. Eller Dark & Stormy, som er en mørk rom (”dark”) med ginger beer (”stormy”). Begge dele serveres med is og en skive lime eller citron. Husk at en god cocktail kræver et godt fundament, så det er vigtigt at bruge en god rom. Nogle af mine egne foretrukne til cocktails er Plantation 3 star hvis den skal være lys, eller Plantation Original Dark hvis den skal være mørk.

Hvis det ikke skulle være rom, hvad skulle det så være?
Min spiritusrejse startede for mange år siden med whisky. Så jeg ville nok vælge en god single malt whisky.

Og her til sidsts. Hvis du blev sendt ud på en øde ø - hvilken rom ville du tage med?
Det er et svært spørgsmål, for der er så mange fantastiske rom at vælge imellem. Men jeg har gode minder fra Dansk Vestindien, så hvis jeg kun må vælge en enkelt skulle det nok være en Cruzan Single Barrel. Eller 2…


Hvis du kunne tænke dig at komme til romsmagning hos Dennis, så kan du finde en oversigt over hans arrangementer her.