Interview: Copenhagen Cooking

Jul 22 2015

Skrevet af Amalie Sverdrup Warberg

Vi har snakket med Lonnie Hansen, festivalchef for Copenhagen Cooking, som i år afholdes 21. - 30. August, om hvordan det hele startede, hvad hun ser frem til og hvorfor det efter 11 år stadig er en gentagende success.


Hvordan startede Copenhagen Cooking og hvordan skaber man en tilbagevendende succes?

Med noma og dennes manifest øgedes opmærksomheden mod de nordiske råvarer – og som følge af det tog Copenhagen Cooking form. I 2014 var det ca. 10 år siden.

Festivalen blev født som en idé af Wonderful Copenhagen og opmærksomheden mod København som en gastronomisk destination. Copenhagen Cooking har de sidste 10 år vokset og udviklet sig og er blevet en årlig tilbagevendende succes med en mangfoldighed af unikke gastronomiske oplevelser og fristelser. Det hænger sammen med hele den gastronomiske udvikling, Danmark og København stadig gennemgår. Det er ikke kun restauranter, men også kulturinstitutioner, madmarkeder, madaktører, foreninger, som har et utroligt engagement i forhold til at vise borgere og turister, hvad de og København kan. De er alle med til at bakke op om en årlig, stor festival for madkultur og gastronomi.

De Europæiske storbyer vrimler med madfestivaler, pop-ups, gademarkeder og supperclubs - hvordan skiller København sig ud?

I kølvandet på det nordiske køkkens globale succes har københavnerne virkelig fået øjnene op for gastronomien. Det synes jeg afspejler sig både i branchen, hvor innovation hyldes, og i danskernes egne hjem, hvor folk i stigende grad går op i at spise lokalt og økologisk. På mange måder synes jeg derfor vi skiller os ud med bevidstheden omkring bæredygtighed.

Ud af det nordiske køkken er der en spirende lyst til at skabe et eget gastronomisk sprog, der både er lokalt og internationalt, og hvor brug af lokale råvarer blandes med internationalt udsyn. Det er blandt andet derfor, at Copenhagen Cooking i år har valgt ’nærvær og fællesskab’ som værdier, festivalen sætter fokus på. Et eksempel under Copenhagen Cooking er Relæ, der fejrer sin 5 års dag med en gadefest i Nørrebroparken, hvor Christian Puglisi inviterer danske og internationale stjernekokke, som han er inspireret af, til at trylle.

Burgere, hotdogs, cronuts. Hvilken mad-fidus trender lige nu i København?

Fermentering! Vi kender det fra for eksempel den koreanske kimchi og den tyske sauerkraut. Grøntsagerne forgæres og får ikke bare en fantastisk smag, men kan også holde sig i evigheder. I tråd hermed har syltning og konservering også fået en renæssance. Vi putter altså i højere grad ”ting på glas” og strækker sommeren ind i de kolde vintermåneder. Under Copenhagen Cooking kan man blandt andet opleve MadMad Madbodega introducere syltning og dele viden og metoder ud ved Cooking Spot i Torvehallerne.

Vi må ikke vælge favoritter, men eftersom vores mavesæk kun kan rumme et vist antal måltider - er der et par Copenhagen Cooking events man bare ikke må gå glip af?

Til Frederiksberg Høstfest spærrer vi Frederiksberg Allé af og dækker op til tusind kuverter ved ét langt bord. Det bliver overdådigt, overvældende og helt sikkert en unik oplevelse!

Min familie og jeg skal naturligvis til Arla Food Fest i Kongens Have, hvor børn og barnlige sjæle boltrer sig i sjove aktiviteter, god musik og vigtigst af alt: masser mad.

Copenhagen Cooking strækker sig langt ud over hovedstadens grænser, og jeg har planer om at tage på tur til Esrum Kloster & Møllegård, der holder et sansemættet høstmarked i festivalens første weekend.

Hvis du skulle beskrive den perfekte madoplevelse med tre ord, hvilke ville du vælge?

Nærvær, fællesskab og kvalitet – som står for en mad fuld af smag, det lokale og mødet med andre over bordet.


Få et overblik over de mange arrangementer under Copenhagen Cooking lige her.