Ars Nova Copenhagen - Tenebrae Responsorierne af Victoria - Aarhus

Apr 07 2017 17:00 - 19:00

Aarhus Domkirke, Store Torv, 8000 Aarhus


Tomás Luis de Victorias renæssancemesterværk Tenebrae Responsorierne fra 1585 - et af musikhistoriens og vokalmusikkens hovedværker. Hør det internationalt anerkendte vokalensemble Ars Nova Copenhagen under ledelse af Paul Hillier. En konstellation, der hører til i verdenseliten, når det gælder fremførelsen af renæssancens polyfone vokalmusik.

Tenebrae responsorierne af Victoria er skrevet til den katolske kirkes traditionelle aftenmesser, skærtorsdag, langfredag og påskelørdag. Tenebrae betyder skygger eller mørke, hvilket stammer fra ritualet forbundet med messen. Femten lys, placeret i en trekantet lysestage, slukkes et efter et for at symbolisere Jesus vej ind i mørket. Lysene repræsenterer Jesus selv, det øverste lys, hans disciple, hvor Judas naturligvis er dømt ude, og de tre kvinder, der gik til graven efter hans død. Det sidste lys slukkes ikke helt, men dækkes til, hvorefter Strepitus (den store støj) kommer. Menigheden hamrer bøger mod bænkene og stamper i gulvet for at symbolisere det store jordskælv efter Jesus død. Støjen fortsætter indtil lyset igen afdækkes, som et symbol på genopstandelsen.

Victorias responsorier giver til tider mindelser om italienske madrigaler i måden han bearbejder teksten på. Med diskrete virkemidler fremhæves enkelte ord og passager. De atten responsorier er alle for fire stemmer, men med meget varierende sangerbesætninger, hvilket tilfører værket en bred palet af vokale farver. Victoria supplerer hele tiden teksten musikalsk uden at overdøve, samtidig med at han skaber en gennemført og inderlig fortælling.

Hør et eksempel på musik fra Victorias tid via dette link. Her fremfører Ars Nova Copenhagen Stabat Mater af Victorias læremester Palestrina.

Billetinformation

Det har tidligere været annonceret, at koncerten var en "betal, hvad du har lyst til"-koncert. Dette er efter ønske fra arrangøren blevet ændret til en enhedspris på 75,-.
Ars Nova Copenhagen

Not Available