Ars Nova Copenhagen - Tenebrae Responsorierne af Victoria - København

Apr 09 2017 16:00 - 18:00
Super organiser
Tickets Free - DKK 140.00
Tickets Free - DKK 140.00

Tomás Luis de Victorias renæssancemesterværk Tenebrae Responsorierne fra 1585 - et af musikhistoriens og vokalmusikkens hovedværker. Hør det internationalt anerkendte vokalensemble Ars Nova Copenhagen under ledelse af Paul Hillier. En konstellation, der hører til i verdenseliten, når det gælder fremførelsen af renæssancens polyfone vokalmusik.

Tenebrae responsorierne af Victoria er skrevet til den katolske kirkes traditionelle aftenmesser, skærtorsdag, langfredag og påskelørdag. Tenebrae betyder skygger eller mørke, hvilket stammer fra ritualet forbundet med messen. Femten lys, placeret i en trekantet lysestage, slukkes et efter et for at symbolisere Jesus vej ind i mørket. Lysene repræsenterer Jesus selv, det øverste lys, hans disciple, hvor Judas naturligvis er dømt ude, og de tre kvinder, der gik til graven efter hans død. Det sidste lys slukkes ikke helt, men dækkes til, hvorefter Strepitus (den store støj) kommer. Menigheden hamrer bøger mod bænkene og stamper i gulvet for at symbolisere det store jordskælv efter Jesus død. Støjen fortsætter indtil lyset igen afdækkes, som et symbol på genopstandelsen.

Victorias responsorier giver til tider mindelser om italienske madrigaler i måden han bearbejder teksten på. Med diskrete virkemidler fremhæves enkelte ord og passager. De atten responsorier er alle for fire stemmer, men med meget varierende sangerbesætninger, hvilket tilfører værket en bred palet af vokale farver. Victoria supplerer hele tiden teksten musikalsk uden at overdøve, samtidig med at han skaber en gennemført og inderlig fortælling.

Hør et eksempel på musik fra Victorias tid via dette link. Her fremfører Ars Nova Copenhagen Stabat Mater af Victorias læremester Palestrina.

Billetinformation

Som et forsøg tilbyder vi ved denne koncert, at du selv kan vælge, hvad du synes billetten skal koste. Billetsystemet er ikke 100% sat op til dette, så det kræver, at du dels indtaster det samlede beløb, du ønsker at betale for din billet eller dine billetter, og dernæst indtaster det antal billetter, du ønsker. Alternativt kan du også vælge på helt almindelig vis at købe en billet til vores normalpris. Betal, hvad du har lyst til!Event ended

Ars Nova Copenhagen - Tenebrae Responsorierne af Victoria - København

View details
Want more events?

Sign up here to get a curated event selection right into your mailbox