Exoplaneter - er der liv derude?

Feb 26 2020 19:00 - 21:15

Chr. Hansen Auditoriet, Bartholinsgade 4A, 1356 København

Vin & Videnskab: Exoplaneter - er der liv derude?

UFFE GRÅE JØRGENSEN Professor, exoplanetforsker, Niels Bohr Institutet

En af de helt store revolutioner inden for vores forståelse af universet har været det seneste årtis opdagelse af tusindvis af planeter andre steder i Mælkevejen, såkaldte exoplaneter. Og i løbet af en overskuelig fremtid forventer vi at kunne finde ud af, om der er liv på nogle af dem. I aften vil en af Danmarks førende exoplanetforskere, professor Uffe Gråe Jørgensen fra Niels Bohr Institutet, tage os med på rejse til de fremmede - måske beboede - verdener uden for vores eget Solsystem.

NASA/JPL-Caltech/R. Hurt.

Det ser i dag ud til, at der er flere exoplaneter i Mælkevejen, end der er stjerner, og at ca. 10 milliarder af dem er nogenlunde på størrelse med Jorden og har omtrent samme temperatur som Jorden. De ligger i, hvad vi betegner som ”den beboelige zone”. Inden længe vil vi begynde at kolonisere de andre planeter i Solsystemet, og derefter formentlig exoplaneterne i den beboelige zone omkring andre stjerner. Kan man bo der, eller er det umuligt, og i så fald hvorfor? Hvis der allerede bor nogen, hvorfor har de så aldrig forsøgt at kolonisere Jorden, ligesom vi snart vil kunne kolonisere ”deres” planeter? Er det fordi, der slet ikke er nogen, eller er der bare ikke nogen, som er lige så smarte som os i hele Mælkevejen, så de kan flyve gennem rummet? Inden for ti år vil vi kunne se, om der er liv på de nærmeste exoplaneter, og der er allerede penge afsat til at flyve derud med højopløsningskameraer for at se, hvordan der ser ud.

Uffe Gråe Jørgensen vil fortælle historien om den sensationelle opdagelse af exoplaneterne, han vil give os et indblik i den allernyeste viden om exoplaneterne, og så vil han tage os med ind i fremtiden.   

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen).


Læs mere om foredragsholderne og se hele sæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.