GeoGalla

Sep 15 2017 17:00 - 19:30

Geologisk Museum, Øster Voldgade 5-7, 1350 København


Foredragsaften med Vin & Videnskab

Denne særudgave af foredragsrækken Vin og Videnskab går i dybden og hylder forskningen i alt det, der ligger under vores fødder. På GeoGalla 2017 kan du høre fire eksperter fortælle om geologiens muligheder, om store personligheder og spændende opdagelser – fra de fantastiske lokale fossilfund til de seneste opdagelser af kæmpekratere og kemiske dateringsmetoder, der giver os ny viden om både vores egen og Jordens historie. Vi hylder også en af dansk geologis store personligheder med et foredrag om forskeren Inge Lehmann, der påviste Jordens indre kerne.

I pausen serveres et glas vin, og der er mulighed for at se Geologisk Museums udstillinger, herunder den populære særudstilling Microsculpture med kæmpe insektportrætter af den prisbelønnede fotograf Levon Biss.

Aftenens program


 • Strontium: Arkæologiens sporings-værktøj
  v./ forskningsprofessor Karin Frei, Nationalmuseet

 • Broøgler, glendonitkrystaller og de sidste ammonitter:
  Danekrægodter fra det seneste år

  v./ palæontolog Bent Lindow, Statens Naturhistoriske Museum

 • Dr. Inge Lehmann – opdagede Jordens indre kerne
  v./ seniorforsker Trine Dahl-Jensen, GEUS

 • Nyt gigantisk kæmpekrater fundet i Nordgrønland
  v./ geofysiker og meteoritekspert Henning Haack, Science Talenter Sorø og Maine Mineral and Gem Museum

Din billet til GeoGalla giver samtidig fri adgang til Geologisk Museum fredag d. 15. september kl. 16-20, hvor museet holder aftenåbent i anledning af Geologiens Dage.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter.

Bag om GeoGalla


GeoGalla på Statens Naturhistoriske Museum afholdes i anledning af det landsdækkende arrangement Geologiens Dage, der løber af stablen i weekenden d. 16.-17. september. Læs mere om aktiviteterne i dit lokalområde på www.geologiensdage.dk.

Bag om foredragsholderne


KARIN MARGARITA FREI er forsker på Nationalmuseet og er Danmarks første professor i arkæometri, et tværfagligt forskningsfelt, der kombiner naturvidenskab og arkæologi. Ved hjælp af nye geokemiske analysemetoder, hun selv har udviklet, kaster hun nyt lys på fortidens menneskevandringer og handel. Vi skal høre om nogle af hendes seneste studier og opdagelser, bl.a. om Egtvedpigens og Skrydstrupkvindens sande identitet.

BENT LINDOW er palæontolog ved Statens Naturhistoriske Museum i København. Han er sekretær i det nationale Danekræ-udvalg, der bedømmer danske fossiler, mineraler og meteoritter af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi. Bent fortæller om nogle af de fineste og mest interessante fund af danekræ fra det seneste år.

TRINE DAHL-JENSEN er seismolog og ansat som seniorforsker på GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland), hvor hun bl.a. overvåger jordskælvsaktivitet på Grønland og i resten af verden. I sit foredrag præsenterer Trine os for den internationalt anerkendte danske seismolog Inge Lehmann der i 1900-tallets første halvdel gjorde en rækkebanebrydende geologiske opdagelser. Ved en legatuddeling i 1991 mødte Trine Dahl-Jensen selv den da 103-årige Inge Lehmann og i foredraget får vi både et personligt og et videnskabshistorisk blik på en helt særlig forsker og personlighed.


HENNING HAACK er geofysiker og ekspert i meteoritter. Han er uddannet fra Københavns Universitet og har været postdoc ved Planetary Geosciences, University of Hawaii, Fysisk Institut, Odense Universitet og Dansk Center for Remote Sensing, DTU. Han var i mange år kurator for den danske meteoritsamling på Geologisk Museum og er nu ansat ved Science Talenter i Sorø. Han er også adjungeret forsker ved Maine Mineral and Gem Museum i Maine, USA. Henning Haack har i mange år forsket i meteoritter, Solsystemets oprindelse, asteroider, og meteorkratere. Han har deltaget i ekspeditioner til både Antarktis og Grønland og har fået asteroiden 7005 HenningHaack opkaldt efter sig.

Billet

Not Available


Pladsreservation for klippekortholder

Not Available


Billet for årskortholder

Not Available