Retsopgøret

May 19 2015 19:00 - 21:00
Super organiser
Tickets DKK 100.00
Tickets DKK 100.00

Var Retsopgøret efter besættelsen et juridisk galehus, eller kunne det have gået endnu værre og mere hårdhændet for sig? Mød professoren i øjenhøjde!


Fra den 5. maj til den 1. december 1945 blev ca. 40.000 mennesker arresteret i Danamrk. Flertallet af arrestationerne blev foretaget af modstandsbevægelsen, der også var den ledende kraft i gennemførelsen af retsopgøret mod besættelsesmagten og dens danske samarbejdspartnere. Omkring 13.500 personer blev dømt efter det særlige straffelovstillæg, der blev vedtaget kort efter besættelsen. Dødsstraffen blev genindført, og 46 mænd blev henrettet i perioden 1946-50.

Retsopgøret efter besættelsen er blevet kaldt for et juridisk galehus, hvor man dømte de "små fisk", mens man lod de store gå. Men andre er af den opfattelse, at retsopgøret ikke kunne gennemføres på en måde, der opfylder fredstidens krav – og det faktisk kunne være gået meget værre.

På denne aften redegører, professor i jura ved Københavns universitet Henrik Stevnsborg, for retsopgørets lovgivninger og fortæller om, hvilken konsekvenser de fik i praksis. Foredraget er opdelt i to, med en mellemliggende pause, hvor KulturenNU byder på et glas vin.
Want more events?

Sign up here to get a curated event selection right into your mailbox