SMK Akademi: Guldalder

Nov 05 2019 16:00 - Dec 03 2019 17:15

SMK – Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København

Lige nu præsenterer SMK den største udstilling om guldalderen i Danmark nogensinde!

Efterårets store udstilling, Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer, er fortællingen om, hvordan der ud af krig, brand og statsbankerot voksede en af de mest elskede og kreative perioder i dansk malerkunst. Med denne særudgave af SMK Akademiet, har du nu muligheden for at dykke endnu længere ned i en af de mest kreative perioder i dansk malerkunst i fem dybdegående foredrag

Tirsdag 5. november kl. 16-17.15
Med ryggen til fremtiden v/ Overinspektør og seniorforsker Peter Nørgaard Larsen, SMK

Kom med, når overinspektør og seniorforsker ved SMK, Peter Nørgård Larsen, fortæller, hvorfor guldalderen er blevet 14 år længere.

Normalt siger man, at guldalderen slutter i 1850, men det er faktisk først med 1864, at vi får et afgørende brud med den kultur- og mentalitetshistoriske helhedskultur, som præger den danske guldalder. Udvidelsen åbner for en større kunstnerisk spændvidde, der giver plads til andre kunstnere end C.W. Eckersberg og hans kendte elever, og det bliver muligt at følge kunstnerne ind i den fase, hvor guldalderen møder de udfordringer, der følger med det fremvoksende moderne liv, og mange forskanser sig i landlige længsler.

Tirsdag 12. november kl. 16-17.15
Guldalderens tegninger v/ Museumsinspektør Anna Schram Vejlby, Den Hirschsprungske Samling

Tegningen spillede en stor rolle i guldalderen. Den var grundstenen i uddannelsen af unge kunstnere og helt central i den kunstneriske proces for både nybegyndere og garvede malere. Med skitsebøger og tegninger i alle formater kan vi få et indtryk af kunstnernes hverdag, arbejde og tanker. Næsten som at kigge dem over skulderen.

Anna Schram Vejlby, som er museumsinspektør på Den Hirschsprungske Samling, fortæller om tegningens aspekter og viser mesterlige eksempler på guldaldermalernes evner med kridt, blyant og kul.

Tirsdag 19. november kl. 16-17.15
Humor og satire i den danske guldalder v/ Projektforsker Jesper Svenningsen, SMK

Studentikos kultur og plat-folkelige vittigheder. Vær med, når projektforsker Jesper Svenningsen fra SMK dykker ned i de store kulturelle strømninger fra 1820’erne og 1830’erne.

Guldalderens unge kunstnere var imponerende lydhøre over for strømninger i samfundet og kunne på kort tid skifte fuldstændig retning i deres fælles stræben. Et eksempel på det har vi i de forskellige former for humor i 1820’erne og 30’ernes malerier: Fra at dyrke det indforståede og lettere højpandede skiftede kunsten i slutningen af 20’erne pludselig fokus mod en langt mere folkelig humor.

Tirsdag 26. november kl. 16-17.15
Opdagelsen af Jylland v/ Direktør Gertrud Oelsner, Den Hirschsprungske Samling

Landskabsmaleriet blev en af 1800-tallets vigtigste genrer. Direktør Gertrud Oelsner fra Den Hirschsprungske Samling guider dig gennem ”opdagelsen” af Jylland som kunstnerisk motiv.

Efter tabet af Norge i 1814 begyndte Jylland at røre på sig som motiv, og de vide, vidtstrakte heder blev dyrket som en eksotisk natur, der ofte forekom så fremmedartet, at mange kunstnere fandt det vanskeligt at skildre. Bliv klogere på de kunstneriske, historiske og politiske årsager til Jyllands skiftende status som motiv for landskabskunsten og se masser af eksempler på motiver fra halvøen.

Tirsdag 3. december kl. 16-17.15

Guldalderens fortrængninger og slavefortiden v/ Museumsinspektør Henrik Holm, SMK

Guldalderen var en tid, hvor vi afstod Norge og tabte krige på stribe, men perioden dækker også over en anden sort fortid, vi sjældent taler om: Danmark som kolonimagt. Uden den havde guldalderen og dens motiver måske set helt anderledes ud. Måske havde den slet ikke eksisteret. 

Kom med, når inspektør Henrik Holm fremviser guldalderens mørke side, og hvordan tidens kunstnere som Jens Juel, Bertel Thorvaldsen og Adam Oehlenschläger blev betalt med penge tjent på Danmarks slaverihandel.