UDSOLGT! Tværæstetisk aften

Oct 29 2020 19:00 - 22:00

Poesiens Hus byder velkommen til en anderledes, udfordrende aften, hvor vi vil bevæge os rundt i kunstgenrernes forunderlige universer. Her kan du møde Monia Sander, Amalie Smith samt Lukas la Cour og Bjørn Rasmussen.

Der er kun 50 pladser, så skynd jer. Det bliver en magisk aften! Vi passer
selvfølgelig på hinanden, holder afstand og spritter af.

Arrangementet er støttet af Statens kunstfond

Der vil være tre optrædener i løbet af aftenen:

1) Forfatter og kunstner Amalie Smith vil vise kunstfilmen ’Enter’, som har været udstillet på Statens Museum for Kunst og læse op af relaterede tekster. Om filmen: Enter udspiller sig i en fiktiv fremtid, hvor museets samling er blevet uploadet og lever sit eget digitale liv online. Her er samlingens figurative malerier gået i forbindelse med hinanden og har dannet en tredimensional digital arkitektur, som bebos af en gruppe digitale bevidstheder – heriblandt et møl, som i 1947 fløj ind i det amerikanske militærs Mark II computer og siden blev kendt som “the original computer bug”.

2) Forfatter og kunstner Monia Sander vil opføre et interaktivt performanceværk, med titlen: Break. Her vil publikum, gennem aktiveringen af et manuskript, blive bedt om at tage stilling til spørgsmål om vold, privilegier, magtdynamikker, racisme og omsorg. Gennem værkets placering i skellet mellem fiktion og virkelighed, bliver performancesituationen til et
redskab for kritisk refleksion over hvordan roller og positioner forhandles og fordeles i vores hverdag. Det er ikke nødvendigvis sikkert eller behageligt, tværtimod.
Break er et værk i transformation og har således været opført i forskellige versioner på hhv. Den Danske Scenekunstskole (Kbh, 2018), på café Sorte Firkant (Kbh, 2018), i Hopscotch Reading Room (Berlin, 2019) og senest som en del af
Afgangsudstillingen på Kunsthal Charlottenborg (Kbh, 2020).

Advarsel: Racistisk vold

Da værket indeholder racistisk vold vil kunstneren være til stede i LiteraturHaus en time inden arrangementets begyndelse - racialiserede deltagere er velkomne til at møde op der eller til at kontakte kunstneren inden for at stille spørgsmål om performancen.

Performancen er på engelsk.

3) Lukas la Cour og Bjørn Rasmussen vil optræde med en kombineret oplæsning og koncert. Sangene komponeret ud fra la Cours digte, som de er i gang med at indspille. Pladen skal hedde: Det eneste jeg mangler er at miste modet, men i morgen står jeg op med hønsene. Sangene er intense støvede viser, og de lyriske tekster står klart frem. Bjørn Rasmussen vil, udover at synge kor, læse op af sine helt nyskrevne digte imellem numrene.

  Om kunstnerne:

  Amalie Smith er en anerkendt multikunstner, hun er uddannet både fra Forfatterskolen og Det Kongelige Danske Kunstakademi, og har fået udstillet sine værker på kunstmuseer over hele landet. Hendes seneste udgivelse som forfatter er bogen Thread Ripper (Gyldendal 2020).

  Lillian Munch Rösing skriver om Thread Ripper:

  Amalie Smiths nye bog er af den slags, der giver mig en stærk oplevelse af, hvordan litteraturen kan rumme ALT - fra den mindste detaljesansning til det største spørgsmål, fra det personlige til det fælles, fra drømmebilleder til fakta - ved at binde det til et konsekvent formprincip ... Amalie Smith væver sin tekst lige så kyndigt, som Penelope vævede - og optrævlede sit klæde.

  Monia Sander er uddannet fra Nordens Författarskola, Biskops Arnö (Sverige) og har netop nu afgang på kandidaten på Det Kongelige Danske Kunstakademi.
  Hun er aktuel med bogen Alexandertrilogien – et performanceessay i tre akter (forlaget Korridor) fra 2019, der netop har vundet den fornemme Schadeprisen.
  Alexandertrilogien handler om forelskelse – mere konkret om Monia Sanders forelskelse i skuespilleren Alexander Mayah Larsen. Men den handler også om magt. Forfatterens magt. Alexander fremfører monologer og dialoger skrevet af Monia Sander uden at kende teksten på forhånd - Hun lægger ordene i hans mund. Dette fremkalder en spænding og en dynamik i teksten; og rollerne som skuespiller, forfatter og publikum bliver kastet op i luften. Det er eksperimenterende og nyt, og det er i den grad originalt.

  "Forelskelse er et tab af kontrol. Og det at skrive en tekst med sin forelskelse som drivkraft kan være et forsøg på at tage kontrollen tilbage. Monia Sander har skrevet et sårbart og modigt værk, som får en til at reflektere. Det er underholdende, det er moderne, og det er knaldgodt skrevet."
  - Laura Ringo, jurymedlem i prisudvalget for Schadeprisen

   Tidligere har hun udgivet bogobjektet Dominique, der blev genudgivet som almindelig paperback i 2018.

   Lukas la Cour dimitterede fra Forfatterskolen i sommers og er netop i gang med at indspille et album, hvori hans egne digte er blevet transformeret til sange. Det er nogle meget lyriske og fangende tekster, der fører an i de støvede viser, som han synger og spiller på guitar med vennen og forfatterkolegaen Bjørn Rasmussen som kor.

   Bjørn Rasmussen er en anmelderrost dramatiker og forfatter. Han har fire bøger bag sig, der er solgt til udgivelse i over ti lande. Seneste udgivelse er romanen jeg er gråhvid (2018). Han har modtaget en række priser og legater, blandt andet Montanaprisen (2011) og EU’s litteraturpris (2016). 

   Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen skriver om hans seneste bog i information:

   […] i Jeg er gråhvid er Bjørn Rasmussen virkelig tilbage i sin endnu bedre og bedste romanform. Det synes virkelig at være romanen, der kan rumme og udfolde den flerstemmige sammensathed – af det dokumentariske og det fiktivt fabulerende, det inderlige, ironiske og indignerede, det dybt tragiske og komiske – og også den poesi, som Rasmussen rammer så overvældende originalt, når han er bedst.