Brunello Vs. Barolo – Når giganter mødes i al fredsommelighed
Brunello Vs. Barolo – Når giganter mødes i al fredsommelighed
Sted
Dato
Beskrivelse
Da jeg var ung i 70’erne og ivrig efter at lære om gastronomi foregik dette ofte på rejser, som regel til Frankrig sammen med min familie. Meget tidligt blev jeg og mine søstre, af mine forældre, introduceret til levende snegle der vandrede henover en tallerken spækket med, for os danske børn, besynderlige skaldyr, og mange andre mindeværdige serveringer.
Og så var der jo vinene ifølge min far. I følge ham var det ikke så forfærdeligt kompliceret, for den seriøse del af Vinens Verden kunne holdes indenfor de franske grænser, og dog…. Der var lige en enkelt afstikker, og det var de 3 B’er fra Italien. Vin var noget man skulle kunne på fingerspidserne f.eks de vigtigste kommuner i Bourgogne og de større slotte fra Bordeaux. De 3 B’er der selvsagt står for Barolo, Barbaresco og Brunello, var ikke lige så vigtige, men skulle dog kunne huskes i en nødsituation. Udover dette var der ikke meget at skrive hjem om, på nær måske nogle enkelte ikoniske vine fra Rioja, men det var jo Francos Spanien, og landet var ikke rigtig med i ligningen i 70’erne
Jeg havde sådan set ikke smagt nogle af de 3 B’er før Carlo Merolli startede Italiensk Vinklub op på Classensgade i 80’erne, og det var blevet moderne selv at lave sin egen pasta, kysse på italiensk, drikke espresso på små fortovscaféer der langsomt åbnede rundt omkring i København, og hvis man havde råd, blev der med omhyggelig nærighed, strøget ægte parmesan udover pastaen. Den havde afløst et brækstinkende savsmuldslignende pulver af samme art, der også postulerede parmesan på pakningen.
Italien var det nye hipster og Carlo Merolli var helten der skulle indføre os allesammen i støvlelandets vidunderlige vine. Meget vin drak vi, og næsten lige så meget er forsvundet ud af hukommelsen, men de 3 B’er består. Man kan sige at Barolo og Barbaresco er lavet ud fra samme koncept og kommer fra samme region, og sidstnævnte er, omend ufortjent, så dog røget lidt ud af tavlen de senere år. Derimod er der fuldt tryk på både Barolo og Brunello.
Hvad er Barolo så?
Barolo er den mest kendte vin fra Piemonte i det nordlige italien. De bedste huse opererer i udbredt grad med et enkeltmarksystem a la det vi kender fra Bourgogne, og nebbiolo-druerne dyrkes primært omkring byerne, Barolo, La Morra, Castiglione, Falletto, Serralunga d’Alba og Monforte d’Alba. Det har sikkert bidraget til vinens berømmelse at det var den førende vin i kongedømmet Savoy, og den blev derfor kaldt kongernes vin.
Man kan også påstå at at Barolo er kongen af tannin-spækket vin, hvilket for de bedstes vedkommende gør dem nærmest udrikkelige i minimum de første 10 år af deres liv. Der er, med mere eller mindre held, lavet talrige eksperimenter med at gøre Barolo tidligere venlig, men de mest klassiske huse, der også bliver betegnet som traditionalisterne, benytter stadig de gamle metoder. Dette giver til gengæld vine med utrolig lang holdbarhed, og en smuk balance og kompleksitet når de så endelig folder sig ud.
Signaturnoterne i Barolo er mørke bær som sorte kirsebær, blomme, sort tobak, trøffel og tjære, hvilket giver vinene et udpræget maskulint udtryk.
Hvad er Brunello?
Brunelloens historie kan som måske den eneste vin i verden føres tilbage til en enkelt mand. Han hed Ferruccio Biondi-Santi. Han lavede den første Brunello på en mark udenfor den toscanske landsby Montalcino i 1865. Ambitionerne for denne nye vin var så høje at der frem til 1945 kun blevet fremstillet 8 årgange. I forhold til de mere kendte vine fra Chianti, er Brunello en dybere og mere seriøs vin. Godt nok er Chianti Classico kommet gevaldigt efter det i de sidste 10 år, men der er ingen tvivl om at Brunelloen er den vintype der nyder højest prestige i Toscana. Selve navnet Brunello er navnet på druen, som man oprindeligt troede var sin egen, men som senere har vist sig at være en klon af den klassiske Sangiovese, der er mest berømt i Chanti.
En Brunello skal have lagret i minimum 5 år, hvor af 2 år skal være på fad, inden den bliver frigivet. Den følger altså det mønster vi kender fra nogle af verdens mest klassiske rødvinsregioner som Bordeaux og Rioja.
Signaturnoterne i en Brunello er granatæble, kirsebær, kaffe, mørk chokolade, breakfast tea, lys pibetobak og soltørrede tomater, hvilket giver en vin med medium tyngde og stor kompleksitet der kan lagre i over 10 år.
Lokale
Frederiksberg Vinhandel, Frederiksberg Allé 25, 1820 Frederiksberg
Hjelp - FAQ
-
Jeg har ikke mottatt billetten min på e-post. Hva gjør jeg?
Først bør du sjekke reklame og søppelpost på din e-post. Billettene dine ble sendt som et vedlegg og kan ha blitt sortert som reklame hos noen e-posttjenester. Du kan også finne billettene dine på Billetto-kontoen din, som du har tilgang til i nettleseren eller i Billettos app. Les mer her dersom du trenger hjelp.
-
Jeg vil kansellere billetten min og få refusjon. Hva gjør jeg?
Det er eventarrangøren som kan godkjenne refusjoner, og du bør ta kontakt med eventarrangøren for å diskutere hvilke alternativer som er tilgjengelig for deg. Du kommer i kontakt med arrangøren ved å svare på e-posten med ordrebekreftelsen eller ved å bruke skjemaet "Kontakt arrangøren" på arrangørens profil. Les mer her dersom du trenger hjelp.
-
Jeg har registrert meg på en venteliste. Hva skjer nå?
Hvis flere billetter bli tilgjengelig, får du beskjed (på e-post) sammen med andre som også har registrert seg på listen. Her følger vi prinsippet "førstemann til mølla". For mer informasjon, klikk her.
-
Hvor finner jeg lenkene til netteventer?
Sjekk siden eller e-posten med ordrebekreftelsen din. Vanligvis har arrangøren av eventet inkludert informasjon i ordrebekreftelsen, som sendes på e-post, eller så sender de gjerne en oppfølging på e-post med lenke til netteventet. Det kan også være lurt å lese eventets beskrivelse på Billetto, hvor eventets arrangør beskriver hvordan du deltar på netteventet. For mer informasjon, klikk her.
-
Hva er avbestillingsbeskyttelse, og hvorfor trenger jeg det?
Med avbestillingsbeskyttelse har du rett til å kreve refusjon dersom det skulle oppstå uforventede eller uunngåelige omstendinger som kan komme i veien for din deltakelse på et event. For mer informasjon, klikk her.
Brunello Vs. Barolo – Når giganter mødes i al fredsommelighed
Fra 200,00 DKK