Vin & Videnskab – Grønland: Sidste nyt fra forskningsfronten
Vin & Videnskab – Grønland: Sidste nyt fra forskningsfronten
Fra Gratis
Sted
Dato
Beskrivelse
DORTHE DAHL-JENSEN Professor i isfysik, forskningsleder
TUE HASSENKAM Kemiker, lektor
PHILIP FRANCIS THOMSEN Genetiker, lektor
PETER ANDREAS TOFT Ph.d. i eskimologi og arktiske studier
Til denne fjerde omgang ”Grønland – sidste nyt fra forskningsfronten” sætter vi igen den spændende og ofte epokegørende forskning, som foregår i Grønland netop disse år, i højsædet. Det skal handle om de nyeste iskerneboringer, spor fra det allertidligste liv på Jorden fundet i grønlandske ædelsten, kortlægning af grønlandske fisk med dybhavs-DNA og dragtkulturen i Grønland, når fire førende forskere fortæller om det seneste nye inden for deres respektive områder akkompagneret af historier og billeder fra felten.
I pausen serveres et glas vin.
PROGRAM
EastGRIP: Ny iskerneboring i Nordøstgrønland
DORTHE DAHL-JENSEN Professor i isfysik, leder af Center for Is og Klima, Niels Bohr Institutet, ekspeditionsleder
Dorthe Dahl-Jensen, der er med på den prestigefyldte liste ”The World’s Most Influencial Scientific Minds 2017”, er internationalt anderkendt for sin forskning i iskerner fra Grønland, og i hvad isen kan fortælle om klimaets historie. I aften vil hun berette om de nye iskerneboringer ifm. The East Greenland Ice-core Project (EastGRIP), et projekt der indbefatter en 14 meter høj og 47 tons tung kuppelformet bygning, som bliver flyttet rundt på indlandsisen på ski.
På sporet af det tidligste liv
TUE HASSENKAM Kemiker, ph.d., lektor, Nano-Science Center, Københavns Universitet
Emnet er kontroversielt, og de spor, man har på tidligt liv, er ofte indirekte og omdebatterede. Kombinationen af et nyt instrument og gamle prøver fra Isua i Vestgrønland resulterede i, at Tue Hassenkam og Minik Rosing i 2017 kunne udgive et banebrydende studie med de indtil nu bedste beviser for de ældste spor af liv på Jorden med en alder på ca. 3,7 milliarder år.
Dybhavs-DNA – undersøgelser af Grønlands fisk ved hjælp af DNA fra vandprøver
PHILIP FRANCIS THOMSEN Genetiker, ph.d., lektor v. Institut for Bioscience, Århus Universitet
En banebrydende metode udviklet af danske genetikere er, at man nu kan registrere dyr, der lever i vand, ved blot at tage vandprøver og så lede efter DNA fra dyrene i vandet. Philip Francis Thomsen er en af foregangsmændene for denne miljø-DNA-metode. I dette foredrag vil han fortælle om sit arbejde med at registrere grønlandske fisk i vandprøver taget ned til en kilometers dybde.
Mellem silke og skind – forandring af dragtkultur i Grønland 1721-1930
PETER ANDREAS TOFT Cand.mag. i forhistorisk arkæologi, ph.d. i eskimologi og arktiske studier, postdoc på Nationalmuseet
I 1700-tallet ankom hvalfangere og danske kolonister til Grønland med nye varer som europæisk strik, glasperler og tekstiler. Europæiske materialer og idéer fandt hurtigt vej til inuits dragter, og europæerne lærte at sætte pris på varmt og vandtæt skindtøj. Peter A. Toft, der er ved at afslutte et forskningsprojekt om forandring af grønlandsk og europæisk dragtkultur i Grønland fra 1721 til 1930, vil fortælle om, hvordan nye impulser påvirkede dragternes funktionalitet. Og hvordan blandingen af dragttraditioner blev brugt til at signalere status, identitet og samfundsklasse.
Se hele forårssæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.
NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.
Arrangør
Statens Naturhistoriske Museum ligger på Øster Voldgade 5-7 og består desuden af Palmehuset og Botanisk Have i København. Find billetter til vores events og rundvisninger her på profilen, eller besøg vores hjemmeside snm.dk for øvrige aktiviteter.
Lokale
Chr. Hansen Auditoriet på Center for Sundhed og Samfund, Bartholinsgade 4A, 1356 København
Hjelp - FAQ
-
Jeg har ikke mottatt billetten min på e-post. Hva gjør jeg?
Først bør du sjekke reklame og søppelpost på din e-post. Billettene dine ble sendt som et vedlegg og kan ha blitt sortert som reklame hos noen e-posttjenester. Du kan også finne billettene dine på Billetto-kontoen din, som du har tilgang til i nettleseren eller i Billettos app. Les mer her dersom du trenger hjelp.
-
Jeg vil kansellere billetten min og få refusjon. Hva gjør jeg?
Det er eventarrangøren som kan godkjenne refusjoner, og du bør ta kontakt med eventarrangøren for å diskutere hvilke alternativer som er tilgjengelig for deg. Du kommer i kontakt med arrangøren ved å svare på e-posten med ordrebekreftelsen eller ved å bruke skjemaet "Kontakt arrangøren" på arrangørens profil. Les mer her dersom du trenger hjelp.
-
Jeg har registrert meg på en venteliste. Hva skjer nå?
Hvis flere billetter bli tilgjengelig, får du beskjed (på e-post) sammen med andre som også har registrert seg på listen. Her følger vi prinsippet "førstemann til mølla". For mer informasjon, klikk her.
-
Hvor finner jeg lenkene til netteventer?
Sjekk siden eller e-posten med ordrebekreftelsen din. Vanligvis har arrangøren av eventet inkludert informasjon i ordrebekreftelsen, som sendes på e-post, eller så sender de gjerne en oppfølging på e-post med lenke til netteventet. Det kan også være lurt å lese eventets beskrivelse på Billetto, hvor eventets arrangør beskriver hvordan du deltar på netteventet. For mer informasjon, klikk her.
-
Hva er avbestillingsbeskyttelse, og hvorfor trenger jeg det?
Med avbestillingsbeskyttelse har du rett til å kreve refusjon dersom det skulle oppstå uforventede eller uunngåelige omstendinger som kan komme i veien for din deltakelse på et event. For mer informasjon, klikk her.
Vin & Videnskab – Grønland: Sidste nyt fra forskningsfronten
Fra Gratis