Interview: Strøm Festival

29 jul

Skrevet af Amalie Sverdrup Warberg

Vi har snakket med Frederik Birket-Smith, festivalchef for Strøm Festival, som i år afholdes 8. - 15. August, om hvordan det hele startede, hvordan den elektroniske scene i Danmark skiller sig ud og hvilke artister man skal holde øje med i fremtiden.


Hvordan startede Strøm Festival og hvorfor blev den elektroniske genre omdrejningspunktet?

Strøm Festival startede for alvor i 2008, hvor den elektroniske scene i København boomede ovenpå åbningerne af klubber som Culture Box, Nadsat og Dunkel. Københavns Kommune tog initiativ til at starte Strøm Festival som en måde at understøtte det elektroniske miljø på dets egne præmisser, både ved at udbrede elektronisk musik til et større publikum end dem, der umiddelbart fandt ind på klubberne, og ved at engagere miljøets spillere som medskabere af festivalen. Strøm Festivals events skal ikke konkurrere mod miljøet, men støtte og udvikle det. Siden 2008 er flere partnere kommet til, og i dag deler Heineken, Frederiksberg Kommune, Statens Kunstfond og ROSA Københavns Kommunes ønske om at støtte det elektroniske musikmiljø på dets egne præmisser gennem Strøm.

Hvordan skiller den elektroniske scene i Danmark sig ud fra hvad man ellers ser rundt omkring i Europa?

Danmark adskiller sig med sine mange gratisarrangementer og events på alternative locations! Der er en meget mangfoldig palette af events i København. Gratis udendørsevents under Distortion, Bas Under Buen, Søndagsvenner og visse af Strøms egne events er ikke blot gratis, men har som regel høj kvalitet af bookinger og god lyd. At musikken præsenteres udenfor natklubber er med til at få elektronisk musik bredt ud til mange forskellige mennesker, og skaber en stor offentlig interesse omkring musikken. Det gælder både, når den indtager vores fælles byrum med gratisevents, og når den spiller i alternative locations som en underjordisk hule (Cisternerne), i et klokketårn eller i et drivhus (Væksthuset). At musikken ofte spiller både ude i byen, til gratis events og på alternative locations gør at den henvender sig til breddere alders- og interessegrupper, og det er ret særligt for København.

Det boomer med forskellige genrer når det kommer til musik: Electro-pop, Deep House, Detroit Techno, UK Grime - hvis man er nybegynder, hvor skal man starte og har alle disse genrer noget til fælles?

Hvis man er nysgerrig på elektronisk musik kan et godt sted at starte være torsdag aften under Strøm på DGI-Byens tag, også kendt som The Red Roof. Her bliver aftenbrisen suppleret af et indblik i ny dansk musik. Le Gammeltofts pladeselskab Sound of Copenhagen har udvalgt October Danse og Rosemary til at spille live, samt Brynjolfur til at dj’e. Alle tre er blandt de mest spændende nye danske navne med en discoåre eller to i blodet, og de blander vokal og masser af organisk spillede rytmer ind i elektroniske genrer.

Hvis du er blevet frisk på mere, er årets event i Enghaveparken lørdag den 15. august et must! Med en stjerneparade af danske djs og liveartister er eventet i Enghaveparken et godt indblik i elektronisk musiks mange afskygninger. Både helt nye djs og vigtige 90’er-navne samt diverse crews af eventmagere som Stella Polaris, Søndagsvenner og Distortion spiller på et kæmpe lydsystem fra Berlin, så det bliver et unikt indblik i de seneste 20 års miljø for elektronisk musik i Danmark.

Er der nogle elektroniske artister som man særligt skal holde øje med i år?

Joanna Stroz i Frederiksberg Rådhus klokketårn! Alle hverdage under Strøm vil Joanna Stroz vække Frederiksberg og omegn op og putte dem i seng igen ved at spille sine fortolkninger af elektroniske numre på klokkespillet i Frederiksbergs Rådhustårn. Sammen med Strøms kuratorgruppe har hun udvalgt danske og udenlandske elektroniske numre og fortolket dem til det kæmpe klokkespil. Vi åbner selvfølgelig mandag morgen med Bjørn Svins ‘Mer Strøm’.

Ellers er Florian Kupfer i Crystal Club et rigtigt godt bud på en unik kluboplevelse under Strøm Festival. Florian Kupfer er en af de nye vigtige tyske dj’s, hvis støvede og knasende men melodiske techno fylder stripklubben Crystal Club under den indiske restaurant Koh-I-Noor. Eventet er lavet i samarbejde med dj-gruppen Rare Nights. Det er en stor del af Strøms identitet at arbejde sammen med grupper i det elektroniske miljø, så Strøm derigennem støtter op om den del af miljøet, som laver events hele året rundt, og vi er meget stolte over at kunne samarbejde med Rare Nights om bookingen af Florain Kupfer.

I dine ører, hvad består et godt elektronisk track af?

Masser af bas!


Få et overblik over de mange arrangementer under Strøm Festival lige her.