1864 - på Københavns gamle kriger-kirkegårde

13 sep 2018 kl. 14:00 - 16:30

Hjørnet af Dag Hammarskjölds Alle og Kristianiagade (ved Ny Kredit), Dag Hammarskjölds Allé 2, 2100 København

De slesvigske krige er en fællesbetegnelse for krigene i Slesvig og Holsten – fyrstendømmerne i det sydlige Danmark. Den første slesvigske krig kaldes også Treårskrigen og den anden slesvigske krig kendes under det dystre årstal 1864.

På turen lærer man om begge de Slesvigske Krige og møder skæbner fra krigene. Både dem der blev dræbt i slagene og politikerne der førte krigen på afstand.

De Slesvigske Krige foregik selvfølgelig langt fra København, men på de to ældste aktive kirkegårde i København – Garnisons og Holmens kirkegårde på Østerbro – ligger mange beslutningstagere bag krigene og de soldater der deltog begravet. Der er flere grunde til at soldaterne ligger der. Mens kampene foregik sejlede skibe med sårede til København, hvor de ankom til Langelinie. Ikke alle kom levende fra borde, men endte i jorden i København. Andre blev gravet op i Slesvig og genbegravet i København. Og det er faktisk en hel del, der er begravet her. F.eks. er der på Garnisons Kirkegård en fællesgrav med ikke mindre end 226 soldater fra 1864, og de er ikke de eneste.

Mød generalen der vandt en krig med et tilbagetog. Mød generalen, der tabte alt med et tilbagetog. Mød den svenske frivillige, der mødte den værste skæbne og mød den eneste sømand, der faldt i stormen på Dybbøl. Mød politikeren der udtalte slagordet, “Danmark til Ejderen!” og politikeren, der tabte slaget ved forhandlingsbordet i London.

Vi mødes på Hjørnet af Dag Hammarskjölds All´ og Kristianiagade (ved Ny Kredit) og går ind på Garnisions Kirkegård - turen ender på Holmens Kirkegård på den anden side af Dag Hammarskjölds Allé.

Billet

Salg lukket