Det sorte guld - en af historiens b-sider

16 sep 2018 kl. 13:00 - 15:00

Asiatisk Pakhus, Toldbodgade 40, 1253 København

I løbet af sidste halvdel af 1700-tallet, udviklede København sig til en europæisk storhavn, hvor søfart og handel under dansk flag oplevede en højkonjunktur.

Danske købmænd ‘udnyttede’ dansk neutralitet til at overtage handelsruter, som krigsførende nationer ikke længere kunne besejle, og ved at befragte skibslast ‘pro forma’ under dansk flag. Danmark var samtidig en kolonimagt, der på de dansk vestindiske øer havde voldsomt brug for arbejdskraft, derfor igangsatte danske købmænd 'trekantsejlads', hvor skibene medførte slavegjorte mennesker til de danske besiddelser i Vestindien.

Vi fortæller historien, om et dansk samfund der var vældig kommercielt, hvor målet var magt og rigdom, men vi forsøger også at placerer handel med mennesker i en samtidig kontekst, så historien ikke kun handler om ‘hvid skam og sorte ofre’ men også om et dansk samfund og en tid, hvor menneskesynet var anderledes.

Sammen med vores historiker team Emma Rønberg og Jens-Ulrich Nielsen, har vi tilrettelagt en byvandring, hvor vi ser nærmere på nogle af hemmeligheder, der gemmer sig bag nogle af Københavns fineste Købmandspalæer fra 1700 årene.

Vi ‘kradser i lakken’ på palæerne, og fortæller historien om hvordan menneskehandel og plantageprofit hang sammen, men vi diskuterer også, om slavehandel overhovedet var en profitabel forretning.

Vi ser også nærmere på, hvad der egentlig var forskellen mellem at være plantageejerens slave, eller og fabrikantens arbejder, når henses til de vilkår de arbejde under.

Et af de elementer, der har manglet i mediernes betydelige interesse for slaveri, er forståelsen for samtiden, hvor menneskesynet ændrede sig radikalt. Humanisme var et emne for mange saloner, der blev holdt i elitens palæer.

At tro, at det var en selvfølge for samtidens mennesker, at de nye ideer kun gjaldt hvide europæere, er en fejlslutning. Slaveriet var under skarp debat igennem de sidste 25 år af 1700-tallet, der netop falder sammen med Danmarks største profitperiode af kolonihandel.

guider Emma Rønberg, Jens-Ulrich Nielsen

Mødested: Asiatisk Pakhus, Toldbodgade 40, 1253 København


Billet

Salg lukket