skip to main content

Event er avsluttet - Gikk du glipp av dette event?

Sjekk ut disse håndplukkede kommende!For tidligere eventsdetaljer, bare rull ned.
Laster ...
 
 
Nearby events
Laster ...
 
 
Begivenheder af samme type
Laster ...
 
 
Begivenheter av samme type

Eksistensfilosofisk Akademi: Mennesket i uføre #9

arrangementet ble avsluttet

Eksistensfilosofisk Akademi: Mennesket i uføre #9

Fra 20,00 DKK

Sted

Dato

17. Mai 2022, 19:00 - 21:00
Billetto Peace of Mind
Stressfri booking: Billetto garanterer refusjon ved avlyste eventer. Les mer

Beskrivelse

Gennem ni forelæsninger og samtaler undersøger Eksistensfilosofisk Akademi og LiteraturHaus, hvordan mennesket kom sådan i uføre med verden.

Vi afslutter undersøgelsen 17. maj i selskab med Lars Tønder under overskriften 'Det antropocæne: en ny tidsalder?'

Selvom den antropocæne tidsalder sidestiller menneskene med andre naturkræfter som tyngdekræften og elektromagnetismen, er det tydeligt, at dette ikke har gjort os til jordens eneherskere. Just som vi tror, at vi har overvundet naturens begrænsninger, svarer den nemlig tilbage med fornyet styrke – gennem ustabile vejrmønstre, nye mutationer og meget andet. Hvordan skal vi forstå dette paradoks, og hvilken betydning har det for demokrati og politisk organisering? I denne forelæsning undersøger jeg dette spørgsmål med udgangspunkt i teorier om sværmende selvorganisering og nymaterialistisk filosofi, der alle bryder med modernitetens forestilling om menneskets forrang. Forelæsningen vil også trække tråde tilbage til nogle af de tidligere bidrag i forelæsningsrækken, særligt Spinoza, vitalismen og naturlæren. For som den italienske filosof Emanuele Coccia siger, er det kun gennem planter og andre former for ikkemenneskeligt liv, at vi kan forstå, hvad det vil sige at være i verden.

Om 'Mennesket i uføre':

Da det moderne subjekt træder ind på scenen, bliver naturen til kulisse for den menneskelige handling. Nu er der tæppefald. Kulisserne vakler. Materialiteten dirrer.

Det moderne maskespil afsløres for det der er: hovmod.

Netop fordi vi befinder os i en tid, hvor subjektets almægtighed så tydeligt viser sig i al sin afmægtighed, begynder vi forelæsningsrækken midt i subjektets tilsynekomst i sin moderne form. Hvorledes træder det ind på scenen og præsenterer sig? Og hvorledes er det filosofisk og litterært omdrejningspunkt og springbræt for kritik gennem det nittende og tyvende århundrede?

Vi kan ikke andet i denne tid end at spørge til, hvorledes vi er havnet i sådan uføre med verden - og hvilket bedre sted at sætte denne retssag end lige midt i vores trang til at skabe os selv og verden? I rækken vil ikke blot det moderne subjekt være centralt, men det er centralt, at det er med. For så vidt litteratur og filosofi bestræber sig på at udsige noget, er det allerede i sin bestræbelse ude over sig selv. Det er her, vi tager fat.

Måske har det noget at gøre med forskellen mellem at vedrøre noget og at røre nogen. Det er unægteligt, at tanken kommer allermest til live dér, hvor den opgiver sin egen bemægtigelse og ikke længere bare vedrører, men rører.

Tør vi nu endelig træde ind på en scene, der ikke er sat for os?

Dørene åbner kl. 18.00 Baren er åben til kl. 22.00

Alle datoer:

Del 1 - Scenen sættes

15. marts: Hans Fink - Spinozas aktualitet

22. marts: Steen Brock - Menneskets og naturens morfologi

29. marts: Stine Zink Kaasgaard - Hinsides Enten-Eller

5. april: Oliver Kauffmann - Bergson. Livets kraft og bevidsthedens varen

Del 2 - Kampen udspiller sig

19. april: Rebecca W. Lund - Feministisk opgør med antropocentrisme

26. april: Martin Hauberg-Lund - Noumenal horror og kosmisk pessimisme: H.P. Lovecraft som (litterær) naturfilosofi

3. maj: Niels Albertsen - Det jordligt forbundne menneske i uføre - Bruno Latours diagnose

10. maj: Jon Auring Grimm - Naturens musikalitet: Resonans og dissonans i det antropocæne

17. maj: Lars Tønder - Det antropocæne: en ny tidsalder?

Støttet af Statens Kunstfond

Arrangør

LiteraturHaus er et kraftcenter for litteratur. Vi afholder koncerter, oplæsninger, debatter og meget mere i vores unikke lokaler på Nørrebro.

Lokale

LiteraturHaus LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København

Hjelp - FAQ

  • Jeg har ikke mottatt billetten min på e-post. Hva gjør jeg?

    Først bør du sjekke reklame og søppelpost på din e-post. Billettene dine ble sendt som et vedlegg og kan ha blitt sortert som reklame hos noen e-posttjenester. Du kan også finne billettene dine på Billetto-kontoen din, som du har tilgang til i nettleseren eller i Billettos app. Les mer her dersom du trenger hjelp.

  • Jeg vil kansellere billetten min og få refusjon. Hva gjør jeg?

    Det er eventarrangøren som kan godkjenne refusjoner, og du bør ta kontakt med eventarrangøren for å diskutere hvilke alternativer som er tilgjengelig for deg. Du kommer i kontakt med arrangøren ved å svare på e-posten med ordrebekreftelsen eller ved å bruke skjemaet "Kontakt arrangøren" på arrangørens profil. Les mer her dersom du trenger hjelp.

  • Jeg har registrert meg på en venteliste. Hva skjer nå?

    Hvis flere billetter bli tilgjengelig, får du beskjed (på e-post) sammen med andre som også har registrert seg på listen. Her følger vi prinsippet "førstemann til mølla". For mer informasjon, klikk her.

  • Hvor finner jeg lenkene til netteventer?

    Sjekk siden eller e-posten med ordrebekreftelsen din. Vanligvis har arrangøren av eventet inkludert informasjon i ordrebekreftelsen, som sendes på e-post, eller så sender de gjerne en oppfølging på e-post med lenke til netteventet. Det kan også være lurt å lese eventets beskrivelse på Billetto, hvor eventets arrangør beskriver hvordan du deltar på netteventet. For mer informasjon, klikk her.

  • Hva er avbestillingsbeskyttelse, og hvorfor trenger jeg det?

    Med avbestillingsbeskyttelse har du rett til å kreve refusjon dersom det skulle oppstå uforventede eller uunngåelige omstendinger som kan komme i veien for din deltakelse på et event. For mer informasjon, klikk her.