Guldalderen på Vrangen

17 maj 2018 kl. 19:00 - 21:00

Foran Domhuset, Nytorv, 1450 København

Vi inviterer dig på en sjov og spændende byvandring, hvor vores historiker team Emma Rønberg og Jens-Ulrich Nielsen vender ’vrangen ud af Guldalderen’, og fortæller københavner historier, og portrætterer helt almindelige mennesker og deres livsbetingelser i København i første halvdel af 1800 årene..

Dansk Guldalder er kendt som en kunstretning, hvor kunstnerne fremstillede smukke og idylliske motiver. Guldalderens landskaber myldrede med skove, dale, bakker, marker, bøgetræer og fortidsminder. Kunstnerne ville lære danskerne at være stolte over deres fædreland, og hvis det betød, at de her og der måtte sætte flere landskaber sammen i deres billeder – så gjorde de det. Målet helliger som bekendt midlet.

Det var en meget dramatisk periode i Danmarkshistorien, og der var nok behov for at kunne se det smukke i en ådal, eller græssende køer på engen. For der var ikke meget at feste for. Her får du knapt 20 års Danmarkshistorie i komprimeret form, som bagtæppet for vores byvandring

I 1795 hærgede en brand store dele af København. Som en udløber af krigen mellem England og Frankrig, ønskede englænderne i 1801 at låne den danske flåde, så den ikke faldt i forkerte hænder (læs: franske hænder). Anmodningen blev afvist, og endte med ’Slaget på Reden’. Blot 6 år senere var englænderne tilbage i Danmark, hvor de gjorde landgang på Øresundskysten, igen med et krav om udlevering af den danske flåde. Historien gentog sig , men denne gang havde englænderne medbragt brandraketter og morterer og en veludrustet landhær. Situationen udviklede sig til historiens første’terrorbombardement’. Danmark kapitulerede og udlevere den ellers så stolte danske flåde. Som om det ikke var galt nok, gik Danmark bankerot i 1813, og blot året efter blev Danmark i forbindelse afslutningen af Napoleonskrigene tvunget til af afgive Norge til Sverige. Senere kom der opstand i Slesvig, men det er en anden historie.

På et bagtæppe af stor skønhed i kunstens verden, og en virkelighed hvor der ikke var meget godt der gik Danmarks vej, vender vi vrangen ud af på Guldalderen, og fortæller dig morsomme, skræmmende og grufulde fortællinger om livet i byen i 1800 tallet, med fokus på almindelige mennesker, mænd og kvinder.

Vi slutter byvandringen med en forfriskning (øl eller vin) et af byens ’klassiske’ vandhuller (incl. i billetpris)

Mødested: Nytorv, foran Domhuset

Billet

Salg lukket