Julens kulturhistorie - Foredrag ved etnolog og museumsinspektør Line Jandoria Jørgensen

10 dec 2020 kl. 19:00

Julen er fyldt med ritualer, traditioner og særlige skikke, som gentages år efter år, og sådan har det altid været – eller har det? Adventskransen, kalenderlyset og pap-julekalenderen som fast bestanddel af julen er kun knap 100 år gammel. Det samme gælder julemandens nuværende udseende og det, at han giver gaver. Juletræet blev først almindeligt i danske hjem i overgangen mellem 1800-tallet og 1900-tallet, og nissen har oprindeligt slet ikke noget med julen at gøre. Mange af vores nuværende juletraditioner er ikke mere end 100-150 år gamle – og de fleste af dem er ikke danske men lånt fra Tyskland eller Sverige. Anderledes er det med nissen, som faktisk er en dansk opfindelse.

Hvordan blev alt dette en del af den danske jul? Hvad gjorde man før? Hvorfor hiver vi et træ ind i stuen og danser rundt om det? Hvorfor pynter vi det med julekugler og synger, at ”først skal træet vises, siden skal det spises”? Hvad var det egentlig de lavede i de gamle julestuer, som i den grad kunne forarge (både før og nu)?  Og hvorfor klinger ”julelege” lidt frækt i vores ører?

I dette foredrag dykker vi ned i juletraditionernes historie og ser på, hvorfor vi egentligt gør, som vi gør. Vi vil tage udgangspunkt i en masse af de traditioner, den mad, de personligheder og de genstande, som vi i dag forbinder med julen og grave ned i deres historie. Vi vil undersøge de danske juletraditioners oprindelse og se på, hvordan de har forandret sig over tid. Vi skal også udforske, hvordan man har fejret jul før julen, som vi kender den i dag.


TID, PRIS OG STED

Fysisk arrangement:

10. december kl. 19.00-21.00
75 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk eller på museet
Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris

Live streaming:

10. november kl. 19.00-21.00
25 kr. + billetgebyr. Billetter købes på billetto.dk (salget lukker en time før foredragsstart)

Se med via smartphone, tablet eller computer hjemme fra din egen stue

Du vil modtage en mail en time før arrangementet med link og informationer om, hvad du skal gøre. Vær opmærksom på, at mailen kan ende i dit spamfilter. Hvis der mod forventning skulle opstå problemer, da skriv til faergegaarden@romu.dk både før og under foredraget. Det vil ikke uden for alm. arbejdstid være muligt at få svar på henvendelser, der er gået igennem billetto.

Find billetter til events på ROMU`s museer i Roskilde, Frederiksund og Lejre. Læs mere om events, tilmeld dig og inviter dine venner med. Du kan se de kommende events herunder, eller besøg siden igen senere når der bliver tilføjet flere events.
Vil du se flere events?

Tilmeld dig her og modtag en række udvalgte events direkte i din indbakke