spring til hovedindhold

Event afsluttet - Gik du glip af denne event?

Tjek disse håndplukkede kommende ud!For detaljer om tidligere event, bare rul ned.
Indlæser.....
 
 
Nærliggende begivenheder
Indlæser.....
 
 
Events fra samme kategori
Indlæser.....
 
 
Lignende oplevelser

Malina: En aften i Ingeborg Bachmanns tegn

Afholdt event

Malina: En aften i Ingeborg Bachmanns tegn

Fra Gratis

Sted

Dato

14 sep 2021 kl. 19:30 - 21:30

Beskrivelse

Dørene åbner kl. 19.30. Samtalen starter kl. 20, undervejs byder vi på et glas vin, oplæsninger og billeder fra Ingeborg Bachmanns hjemby Klagenfurt. Der er gratis entré, men husk at bestille en gratis billet. Arrangementet foregår på dansk. Arrangeret i samarbejde med Forlaget Grif.

Ingeborg Bachmann (1926-73). Diva, feministisk ikon og en falden digter. Som den tyske efterårslitteraturs store stjerne landede den østrigske forfatter på forsiden af magasinet DER SPIEGEL. Hun blev fejret for sine digtsamlinger Die gestundete Zeit (1953) og Anrufung des großen Bären (1956). I 1971 udkom hendes første roman Malina. Den blev sønderlemmet af de (mandlige) kritikere, kaldt for banal og pseudofilosofisk. I dag, 50 år efter offentliggørelsen, er romanen en nyklassiker, som anerkendes for sin radikalitet og originalitet.

Takket være Forlaget GRIF foreligger romanen nu også i en formidabel dansk oversættelse ved Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad samt et efterord af Mette Moestrup. Og det skal fejres. I samarbejde med forlaget inviterer Goethe-Instituttet til en aften i Ingeborg Bachmanns tegn. I en samtale fortæller Sophie Wennerscheid, kulturforsker, lektor ved Københavns Universitet og boganmelder for Information, og romanens oversættere Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad om Malina og fænomenet Bachmann. Hvad er det banebrydende ved Malina? Hvem var Ingeborg Bachmann? Hvilken rolle spiller forholdet til Paul Celan i både romanen og Bachmanns værk i det hele taget? Og hvordan var det at oversætte en forfatter, som havde et så ambivalent forhold til det tyske sprog og fornyede det i så høj grad?

DELTAGERNE

Judyta Preis (f. 1982) er cand. mag. i polsk og engelsk. Jørgen Herman Monrad (f. 1963) er cand. mag. i tysk og filosofi og litteraturanmelder ved Weekendavisen. De boede i Wien, mens de oversatte Malina, og færdedes dengang ofte på de steder, hvor romanen foregår. I de seneste 15 år har de oversat en række mellemeuropæiske klassikere, blandt dem Thomas Manns Døden i Venedig og Stefan Zweigs Verden af i går. Men de oversætter med fornøjelse også værker af mindre kendte forfattere, som Rose Ausländer og Gregor von Rezzori. Samt værker af nulevende forfattere som Elfriede Jelinek og Judith Hermann. Brevvekslingen mellem Ingeborg Bachmann og den rumænsk-jødiske lyriker Paul Celan udkom under titlen Hjertetid i 2015 i deres oversættelse på Forlaget Vandkunsten.

Sophie Wennerscheid (f. 1973) har en ph.d. i nordisk litteratur og kultur fra Humboldt-Universität i Berlin. Siden 2019 har hun været lektor ved Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet. Hendes arbejdsområde ligger i krydsfeltet mellem litteratur, subjektsfilosofi og kønsstudier. For hende er det vigtigt og inspirerende at formidle litterær viden ud over den akademiske verden, dette gør hun blandt andet ved at skrive om litteratur i Dagbladet Information og deltage i paneldiskussioner. Om Malina skrev hun: Malina er en fantastisk og utrolig vigtig bog. Den giver indblik i smertens og angstens tilblivelse, og den viser kunstens mulighed for at gøre os følsomme over for voldsomme erfaringer, både ud fra et historisk og et individuelt psykologisk perspektiv.

OM ROMANEN

Kærlighedsroman, trekantsdrama, psykologisk thriller, historie om en forbrydelse – Malina er det hele. En imaginær selvbiografi, kaldte Ingeborg Bachmann selv romanen. Men først og fremmest er den en svimlende og fuldstændig overvældende læseoplevelse for den, der giver sig tid til at finde ind i den. Den navnløse jegfortæller lever sammen med militærmanden Malina i Wien. Men det er en anden mand, Ivan, hun elsker. Lykkelig med Ivan hedder første del, hvor den forelskede hovedperson dog mest tilbringer tiden med at længes efter den fortravlede Ivan og ryge smøger. Anden del, Den tredje mand, skildrer i drømmens surreale form den vold og lidelse, udgående fra faderen som figur, der har ført til en nedbrydning af det kvindelige jeg. I sidste del finder en afsked med kærligheden sted, hovedpersonen er alene tilbage med Malina, og i romanens berømte slutscene forsvinder hun ind i væggen.

Arrangør

Goethe-Instituttet er Tysklands kulturinstitut i udlandet. 

Vi fremmer kendskabet til det tyske sprog og plejer internationalt kulturelt samarbejde. Vi formidler et omfattende tysklandsbillede ved hjælp af information om det kulturelle, samfundsmæssige og politiske liv.

Goethe-Institut Dänemark gennemfører, oftest i samarbejde med danske partnere, kulturprogrammer inden for alle områder (film, litteratur, teater, musik, bildende kunst, videnskab og aktuelle emner). Gennem vores arrangementer i København og i hele landet formidler vi aktuelle emner og tendenser inden for kultur og samfund til den danske offentlighed. Vi støtter idéen om et aktivt kulturelt naboskab som partner i en bilateral og europæisk kulturudveksling.

Sprogafdelingen tilbyder et bredt udvalg af videreuddannelsestilbud for tysklærere og sprogpolitiske aktiviteter i tæt samarbejde med danske tysklærerforeninger. Vores servicetilbud omfatter reklame-, marketing- og undervisningsmateriale inden for området tysk som fremmedsprog i Danmark. Sprogkurser og eksamensforberedende kurser tilbydes på to sproginstitutter i København og Århus i samarbejde med Goethe-Institut. Samtlige eksaminer, som er internationalt anerkendte, kan aflægges på Goethe-Institut Dänemark.

Kender du vores digitale bibliotek Onleihe? Her finder du over 23.000 tysksprogede ebøger, lydbøger og materialer til tysklærende, tidsskrifter og aviser samt film. Så snart du har registreret dig og aktiveret din lånerkonto, kan du frit benytte Onleihe på din PC, bærbar eller telefon via Onleihe-appen, når du vil og hvor du vil - helt gratis!  

Lokation

LiteraturHaus LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København

FAQ

  • Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?

    Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .

  • Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?

    De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .

  • Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?

    Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .

  • Hvor finder jeg linket til et online event?

    På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .

  • Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?

    Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .