Mars 2020

25 mar 2020 kl. 19:00 - 21:15

Chr. Hansen Auditoriet, Bartholinsgade 4A, 1356 København

Vin & Videnskab: Mars 2020

KAI FINSTER Professor i astrobiologi
CHRISTINA TOLDBO Astrofysiker, marskoloniseringsforsker
MORTEN BO MADSEN Planetfysiker, marsforsker
JENS FRYDENVANG Planetforsker, mars rover-medchauffør

Hvor 2019 stod i Månens tegn, så er 2020 det helt store Mars-år. Ikke færre end fire lande/rumfartsorganisationer planlægger at sende missioner af sted mod vores røde naboplanet, der i blandt NASA med deres Mars 2020, som to af aftenens foredragsholdere er involveret i. Dette sker bl.a. for at søge svar på det helt store spørgsmål: Har der været, og er der måske endnu, liv på Mars? Og så er missionerne også endnu et skridt i retning af at sende mennesker til Mars.

Til arrangementet her vil fire Mars-forskere fortælle om udforskningen af Mars og diskutere, hvad det vil kræve for os mennesker at bo på planeten med dens ekstreme miljø.

I pausen serveres et glas vin (inkluderet i prisen). 


PROGRAM

Liv på Mars? – et historisk perspektiv
MORTEN BO MADSEN Lektor, ph.d., planetfysiker, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet
     Man skal ikke langt tilbage i vores historie, før der var almen enighed blandt de lærte om, at der var liv på Mars. De seneste årtiers udforskning af Mars med fjernstyrede landere og robotkøretøjer har været med til at afsløre, at planeten for lang tid siden mindede meget om Jorden. Derfor er Mars det mest oplagte sted i Solsystemet at lede efter tegn på ekstraterrestrisk liv, og netop det er i fokus for flere af de kommende marsmissioner. Morten Bo Madsen, der har deltaget i og bidraget til næsten alle NASA's landede missioner på Mars, vil fortælle historien om udforskningen af Mars, og hvordan spørgsmålet om 'liv på Mars' har udviklet sig gennem årene.

Marsmissioner i 2020
JENS FRYDENVANG Adjunkt, planetforsker, Globe Institute, Københavns Universitet
     
Jens Frydenvang er medlem af den igangværende NASA Mars Science Laboratory mission, der udforsker Gale-krateret på Mars med Curiosity-roveren, og han er en af de særligt udvalgte forskere, som rent faktisk er med til at bestemme roverens rute, og hvilke prøver den skal tage undervejs. Desuden er han en del af NASA's kommende Mars 2020, der efter planen skal lande i Jezero-krateret på Mars tidligt i 2021. Jens vil i foredraget her fortælle om de fire planlagte marsmissioner i 2020 med særligt fokus på Mars 2020. Det skal handle om, hvordan man i praksis vil lede efter liv på Mars og undersøge, hvordan Mars blev dannet og udviklede sig. Og også om hvordan robotkøretøjerne vil kunne indsamle viden af afgørende betydning for planerne om på sigt at sende mennesker til Mars.     

Biologi i rummet - superorganismer og sunde alger
CHRISTINA TOLDBO Astrofysiker, ph.d.-studerende ved DTU Space
     
Christina Toldbo, der i 2019 blev tildelt Kvinder i Fysik-prisen, har speciale i menneskelig udforskning af rummet og kolonisering af Månen og Mars. Hun har bl.a. arbejdet sammen med en tidligere astronaut om at udvikle et system til at gro alger til ilt og fødevareproduktion til astronauter på langvarige rumrejser. En af de helt store udfordringer ved at sende mennesker til Mars er, at der er grænser for, hvor meget vægt man kan transportere med i et rumskib. Der forskes i, hvad der skal til for, at astronauter kan blive selvforsynende, og Christina skal fortælle om, hvordan løsningen kan være at bruge biologi i rummet.    

At gøre Mars til Jord? - en diskussion af de udfordringer (mikro)organismer møder, når de havner på Mars’ overflade
KAI FINSTER Professor i astrobiologi, Institut for Biologi, Aarhus Universitet
     
Kai Finster, der er Danmarks eneste professor i astrobiologi og har en særlig interesse i bakterier i ekstreme miljøer, har været en del af Marsgruppen på Aarhus Universitet i over 15 år. NASA har planer om at sende de første mennesker til Mars inden for en 10-20 års periode. I første omgang videnskabsfolk til at udforske Mars, men entreprenører som Elon Musk tænker dog meget større tanker og fantaserer om byer, de vil etablere på Mars. I laboratorier i Aarhus prøver Kai Finster og hans kollegaer at undersøge, hvilke udfordringer bakterier vil stå overfor, når de udsættes for den slags forhold, der findes på Mars’ overflade. Han vil bruge foredraget til at fortælle om de forhold, der hersker på Mars' overflade, og hvad vi kan lære af undersøgelser, hvor vi erstatter astronauter med bakterier.


Læs mere om foredragsholderne og se hele sæsonens foredragsprogram på www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.