Skønhedens forfald: En læsning af Henry James’ roman ’The Aspern Papers’ med indlagt paneldebat

05 sep 2019 kl. 19:30 - 21:30

Hofteatret, Christiansborg Ridebane 18, 1218 København K

Skønhedens forfald

En læsning af Henry James’ roman ’The Aspern Papers’ med indlagt paneldebat

Henry James, en af de allerstørste klassikere i amerikansk litteratur, udgav i 1888 den boglange novelle ’The Aspern Papers’ (De ensomme i Venedig). Historien er inspireret af de breve, den engelske romantiske digter Percy B. Shelley skrev til sin hustru Mary Shelleys stedsøster, Claire Clairmont. Værket er ofte filmatiseret, senest i 2018 med bl.a. Vanessa Redgave i en af hovedrollerne.

James bruger historien til at sige noget om, hvad kunsten er og kan. Og hvor det er, man må opgive at trænge til bunds i dens inderste hemmeligheder. De er og bliver utilgængelige for det dagligdags blik og den rationelle fornuft. Respekterer man ikke det, forfalder skønheden. Omtrent ligesom i den gamle Orfeus-myte, hvor Eurydike, som Orfeus forsøgte at hente op fra dødsriget, gik til, da hun skulle bringes ud i dagens lys.

I 2018 bearbejdede den svenske litterat Johan Lundberg novellen, der er henlagt til Venedig og omhandler tre personer, en mand, der gerne vil have fat i forfatteren Jeffery Asperns papirer, hans tidligere elskerinde, som ligger inde med dem, og dennes niece, som er en lidt naiv gammeljomfru, der er visnet hen i årenes løb, for teatret. Dramaversionen blev fremført første gang i Stockholm i april 2018. Ikke som teaterstykke, men derimod som en såkaldt ’free reading’. Det vil sige en prøvelæsning, hvor det viser sig, hvilket dramatisk stof fortællingen rummer.

Det Danske Akademi har i samarbejde med Hofteatret nu den store glæde at kunne præsentere denne dramatisering på dansk med tre af vores bedste og mest anerkendte skuespillere i hovedrollerne. Lone Hertz spiller den ældre kvinde Julianas karakter, Ellen Hillingsø optræder i niecens rolle og Anton Hjejle – bl.a. kendt fra tv-serien ’Liberty’ – kan opleves som den mandlige litteraturhistoriker, der forsøger at snøre kvinderne, så han kan komme i besiddelse af papirerne og dermed – muligvis – løse skønhedens gåde. Mens Søren Iversen har stået for instruktionen.

Ligesom da teksten blev fremført i Stockholm, er der undervejs indlagt en paneldebat mellem James-kenderen Johan Lundberg, digteren Ursula Andkjær Olsen og litteraten Marianne Stidsen, de sidstnævnte begge medlemmer af Det Danske Akademi. Debatten handler om fortællingen. Og ikke mindst handler den om, hvorvidt skønheden måske på tilsvarende vis i dag står over for at forfalde, fordi den omfavnes af alle mulige interessenter, der vil udnytte den i deres eget kram. Hvad enten det så er til politiske, kommercielle, sundhedsmæssige eller andre formål.

Velkommen til en aften i kunstens og skønhedens og dannelsens tegn!

Det vil også være muligt at betale entré i døren (MobilePay), forudsat at der ikke er udsolgt. 

Forestillingen starter kl. 19.30, og dørene til Teatermuseet i Hofteatret er åbne fra kl. 19. Under forestillingen vil der være en pause, hvorunder man kan købe et glas vin eller en kop kaffe i cafeen. Forestillingen slutter kl. 21.30.