Spring til hovedindhold
Event afsluttet - Gik du glip af denne event? Se disse spændende events i stedet! Er du her for detaljer om det tidligere event, bare scroll ned.

Genbesøg events

Indlæser.....

 
 

Indlæser.....

 
 

Populære events

Indlæser.....

 
 

Nærliggende events

Skønhedens forfald: En læsning af Henry James’ roman ’The Aspern Papers’ med indlagt paneldebat

Afholdt event

Skønhedens forfald: En læsning af Henry James’ roman ’The Aspern Papers’ med indlagt paneldebat

Fra DKK 100,00

Sted

Dato

05 sep 2019 kl. 19:30 - 21:30
Billetto Peace of Mind
Du kan trygt booke hos os: Billetto garanterer refundering via tilbagebetaling for aflyste events. Læs mere
Accepterede betalingsmetoder:

Beskrivelse

Skønhedens forfald

En læsning af Henry James’ roman ’The Aspern Papers’ med indlagt paneldebat

Henry James, en af de allerstørste klassikere i amerikansk litteratur, udgav i 1888 den boglange novelle ’The Aspern Papers’ (De ensomme i Venedig). Historien er inspireret af de breve, den engelske romantiske digter Percy B. Shelley skrev til sin hustru Mary Shelleys stedsøster, Claire Clairmont. Værket er ofte filmatiseret, senest i 2018 med bl.a. Vanessa Redgave i en af hovedrollerne.

James bruger historien til at sige noget om, hvad kunsten er og kan. Og hvor det er, man må opgive at trænge til bunds i dens inderste hemmeligheder. De er og bliver utilgængelige for det dagligdags blik og den rationelle fornuft. Respekterer man ikke det, forfalder skønheden. Omtrent ligesom i den gamle Orfeus-myte, hvor Eurydike, som Orfeus forsøgte at hente op fra dødsriget, gik til, da hun skulle bringes ud i dagens lys.

I 2018 bearbejdede den svenske litterat Johan Lundberg novellen, der er henlagt til Venedig og omhandler tre personer, en mand, der gerne vil have fat i forfatteren Jeffery Asperns papirer, hans tidligere elskerinde, som ligger inde med dem, og dennes niece, som er en lidt naiv gammeljomfru, der er visnet hen i årenes løb, for teatret. Dramaversionen blev fremført første gang i Stockholm i april 2018. Ikke som teaterstykke, men derimod som en såkaldt ’free reading’. Det vil sige en prøvelæsning, hvor det viser sig, hvilket dramatisk stof fortællingen rummer.

Det Danske Akademi har i samarbejde med Hofteatret nu den store glæde at kunne præsentere denne dramatisering på dansk med tre af vores bedste og mest anerkendte skuespillere i hovedrollerne. Lone Hertz spiller den ældre kvinde Julianas karakter, Ellen Hillingsø optræder i niecens rolle og Jeppe Marling kan opleves som den mandlige litteraturhistoriker, der forsøger at snøre kvinderne, så han kan komme i besiddelse af papirerne og dermed – muligvis – løse skønhedens gåde. Mens Søren Iversen har stået for instruktionen.

Ligesom da teksten blev fremført i Stockholm, er der undervejs indlagt en paneldebat mellem James-kenderen Johan Lundberg, digteren Ursula Andkjær Olsen og litteraten Marianne Stidsen, de sidstnævnte begge medlemmer af Det Danske Akademi. Debatten handler om fortællingen. Og ikke mindst handler den om, hvorvidt skønheden måske på tilsvarende vis i dag står over for at forfalde, fordi den omfavnes af alle mulige interessenter, der vil udnytte den i deres eget kram. Hvad enten det så er til politiske, kommercielle, sundhedsmæssige eller andre formål.

Velkommen til en aften i kunstens og skønhedens og dannelsens tegn!

Det vil også være muligt at betale entré i døren (MobilePay), forudsat at der ikke er udsolgt. 

Forestillingen starter kl. 19.30, og dørene til Teatermuseet i Hofteatret er åbne fra kl. 19. Under forestillingen vil der være en pause, hvorunder man kan købe et glas vin eller en kop kaffe i cafeen. Forestillingen slutter kl. 21.30.

Arrangør

Det Danske Akademi er en selvstændig institution der har til formål at "virke for danske sprog og ånd, især inden for litteraturen". Det består af højst 20 medlemmer der en gang om måneden mødes på Akademiets hjemsted, Rungstedlund.

Lokation

Hofteatret Hofteatret, Christiansborg Ridebane 18, 1218 København K

FAQ

 • Jeg har ikke modtaget min billet via e-mail. Hvad skal jeg gøre?

  Det første du skal gøre, er at tjekke spam, uønsket post samt reklame mappen, da vi desværre nogle gange smide derhen. Det skyldes dine billetter er sendt som vedhæftet fil og det kan betrægtes som spam af nogle systemer. Alternativt kan du altid finde dine billetter ved at logge ind på din Billetto konto, som du kan tilgå via vores app eller browser. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg ønsker at annullere min billet og modtage en refusion. Hvad skal jeg gøre?

  De fleste billetter kan desværre ikke altid refunderes. Men du er altid velkommen til at kontakte arrangøren direkte, for at se om de er villige til at acceptere din forespørgsel om en refundering. Du kan kontakte arrangøren ved at klikke på arrangør og dernæst kontakt eller besvare din ordrebekræftelse. For mere hjælp, læs her .

 • Jeg har skrevet mig på ventelisten, hvad sker der nu?

  Hvis flere billetter bliver tilgængelige, vil du få besked (via e-mail) sammen med de andre som er tilmeldt ventelisten. Det er efter først-til-mølle-princippet. For mere information, læs her .

 • Hvor finder jeg linket til et online event?

  På ordrebekræftelsessiden ved genenmført køb eller på ordrebekræftelsen sendt til dig på mail. Normalt vil arrangøren af eventet oplyse dig om dette i din ordrebekræftelses email, som du modtager fra os, eller efter ordren er booket sende dig en email med de informationer du skal bruge. Du kan også læse event beskrivelsen, da de kan have oplyst det der, hvordan du får adgang til eventet. For mere information, læs her .

 • Hvad er en billetforsikring, og hvorfor skulle jeg have brug for det?

  Med billetforsikringen har du mulighed for at modtage en refusion, ved nogle uforudsete hændelser gennem ERV. For mere information, læs her .