1959: Oprettelsen af SF

03 apr 2019 kl. 19:00 - 21:00

Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde


Påvirkning fra øst: Kold Krig og kommunisme i Danmark. Foredrag v. kulturhistoriker Morten Thing

Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, kom ud af krigen med en kæmpe goodwill og mange abonnenter på partiavisen ”Land og Folk”. Det ændrede sig imidlertid med Danmarks indtræden i NATO i 1949.

Foredragsholder Morten Thing er kulturhistoriker og forfatter til flere bøger om dansk kommunisme. Hans forældre, Børge og Dora Thing, var kommunister, og hans far var i krigens sidste år leder af modstandsgruppen BOPA. Børge Thing, som egentlig var blikkenslager, blev fra 1946 officer i hæren. Det var han indtil 1956, hvor han forlod hæren med nervesammenbrud.

Børge og Dora Thing forlod DKP i 1958 på grund af deres kritik af Sovjet. Samme år blev partiformand Aksel Larsen ekskluderet af DKP, og han dannede i 1959 Socialistisk Folkeparti, SF, i en tid med store interne splittelser på den danske venstrefløj som følge af Ungarnsopstanden i 1956. Morten Things eget politiske liv startede med Kampagnen mod Atomvåben og Socialistisk Ungdoms Forum, SF’s ungdomsorganisation.

Morten Thing vil med udgangspunkt i sin egen og sine forældres historie fortælle om det at være kommunist og socialist i Danmark under den Kolde Krig – om de ideologiske brydninger på venstrefløjen omkring oprettelsen af SF i 1959, og om hvordan temperaturen steg med den nye ungdomsbevægelse, som blev til 68’erne.

Mellem Kreml og Coca-Cola – nedslag i den Kolde Krigs historie
Roskilde Museum sætter spot på en af de største og mest komplicerede internationale konflikter i nyere tid med et arrangementsprogram om den Kolde Krig. Vi slår ned på hvert årti i den Kolde Krigs historie og markerer de vigtigste mærke-år. Her er plads til både de små historier fra hverdagen og de store, politiske konflikter. Til vores historier – og til jeres historier.

Billet

DKK 75,00 + DKK 10,61 gebyr