skip to main content

Event er avsluttet - Gikk du glipp av dette event?

Sjekk ut disse håndplukkede kommende!For tidligere eventsdetaljer, bare rull ned.
Laster ...
 
 
Nearby events
Laster ...
 
 
Begivenheder af samme type
Laster ...
 
 
Begivenheter av samme type

Bondestenalderens "first movers" i Kildedal nord

arrangementet ble avsluttet

Bondestenalderens "first movers" i Kildedal nord

Fra Gratis

Sted

Dato

20. November 2021, 10:00 - 11:00
Billetto Peace of Mind
Stressfri booking: Billetto garanterer refusjon ved avlyste eventer. Les mer

Beskrivelse

Mød arkæologerne i felten og hør om bondestenalderens first movers ved Værebro Ådal.

ROMUs museumsinspektør og arkæolog Emil Winther Struve guider på området Kildedal Nord og fortæller om livet på kanten af ådalen omkring 2.500 f.Kr. med udgangspunkt i fundet af Knardrupgraven - en helt særlig grav fra Sjællands sene bondestenalder.

Knardrupgraven, som blev fundet i 1992, da man anlagde den nuværende Knardrupvej, dateres til tiden omkring 2.500 f.Kr. Det var en periode med store kulturelle omvæltninger, som kan spores over det meste af Europa, og graven er et af ganske få eksempler på, at forandringerne også nåede Sjælland.

DNA studier har påvist store migrationer og nye befolkningsgruppers indtog i Skandinavien i denne periode. Med sig bragte de nye befolkninger en anderledes idéverden, som kan ses gennem udformninger af økser og keramik men også ved ændringer i levemåde og begravelsesritualer.

Med ændringerne begyndte en udvikling, som ledte frem til den efterfølgende bronzealder. Bronzealderen fandt naturligvis også vej til Sjælland, men her er det svært at få øje på den tidlige introduktion af de nye ideer. På Sjælland har man åbenbart i længere tid fastholdt gamle levemåder – måske fordi der ikke skete en indvandring, men fordi den eksisterende befolkning i et langsommere tempo tog ideerne til sig?

Området omkring Værebro Ådal har i den sene stenalder huset en befolkning, som var åbne for nye tanker omkring deres samfunds organisering og måden at leve på. Har Kildedal Nord dengang været beboet af tilflyttere eller lokale, der ville være med på den nyeste mode?

Egedal Kommune byudvikler på området Kildedal Nord, og før anlægsarbejde kan begynde, skal det sikres, at fortidsminder ikke destrueres. Derfor er ROMU for tiden i gang med en arkæologisk forundersøgelse af arealerne. Og netop fordi Knardrupgraven er så særlig, er de aktuelle udgravninger i Kildedal Nord ekstra spændende for ROMUs arkæologer, som håber at finde yderligere spor efter stenalderens mennesker og måske blive klogere på, bondestenalderens ”first movers.

Så tag med på tur i det kuperede terræn og oplev det landskab, der dannede ramme om introduktionen af nye ideer i stenalderen.

Hør museumsinspektør og arkæolog Emil Winther Struve fortælle om de foreløbige arkæologiske undersøgelser ved Kildedal Nord og bliv klogere på, hvordan arkæologerne arbejder og på de videnskabelige perspektiver, som ligger til grund for undersøgelsen.

Vi mødes på marken syd for Kalveholmvej, 3660 Stenløse. Husk fornuftig beklædning og fodtøj.

Tid, pris og sted

20. november kl. 10.00-11.00

Gratis men tilmelding nødvendig

Billetter reserveres via billetto.dk

Kildedal Nord, marken syd for Kalveholmvej, 3660 Stenløse

Arrangør

Find billetter til events på ROMU`s museer i Roskilde, Frederiksund og Lejre. Læs mere om events, tilmeld dig og inviter dine venner med. Du kan se de kommende events herunder, eller besøg siden igen senere når der bliver tilføjet flere events.

Lokale

Kildedal Nord Kildedal Nord, Kalveholmvej, 3660 Stenløse

Hjelp - FAQ

  • Jeg har ikke mottatt billetten min på e-post. Hva gjør jeg?

    Først bør du sjekke reklame og søppelpost på din e-post. Billettene dine ble sendt som et vedlegg og kan ha blitt sortert som reklame hos noen e-posttjenester. Du kan også finne billettene dine på Billetto-kontoen din, som du har tilgang til i nettleseren eller i Billettos app. Les mer her dersom du trenger hjelp.

  • Jeg vil kansellere billetten min og få refusjon. Hva gjør jeg?

    Det er eventarrangøren som kan godkjenne refusjoner, og du bør ta kontakt med eventarrangøren for å diskutere hvilke alternativer som er tilgjengelig for deg. Du kommer i kontakt med arrangøren ved å svare på e-posten med ordrebekreftelsen eller ved å bruke skjemaet "Kontakt arrangøren" på arrangørens profil. Les mer her dersom du trenger hjelp.

  • Jeg har registrert meg på en venteliste. Hva skjer nå?

    Hvis flere billetter bli tilgjengelig, får du beskjed (på e-post) sammen med andre som også har registrert seg på listen. Her følger vi prinsippet "førstemann til mølla". For mer informasjon, klikk her.

  • Hvor finner jeg lenkene til netteventer?

    Sjekk siden eller e-posten med ordrebekreftelsen din. Vanligvis har arrangøren av eventet inkludert informasjon i ordrebekreftelsen, som sendes på e-post, eller så sender de gjerne en oppfølging på e-post med lenke til netteventet. Det kan også være lurt å lese eventets beskrivelse på Billetto, hvor eventets arrangør beskriver hvordan du deltar på netteventet. For mer informasjon, klikk her.

  • Hva er avbestillingsbeskyttelse, og hvorfor trenger jeg det?

    Med avbestillingsbeskyttelse har du rett til å kreve refusjon dersom det skulle oppstå uforventede eller uunngåelige omstendinger som kan komme i veien for din deltakelse på et event. For mer informasjon, klikk her.