skip to main content

Event avslutat - Missade du detta event?

Kolla in dessa handplockade kommande!För information om tidigare evenemang, scrolla bara nedåt.
Laddar...
 
 
Närliggande evenemang
Laddar...
 
 
Evenemang från samma kategori
Laddar...
 
 
Liknande upplevelser

Eksistensfilosofisk Akademi: Mennesket i uføre #6

Eventet är avslutat

Eksistensfilosofisk Akademi: Mennesket i uføre #6

Från 20,00 DKK

Beskrivning

Gennem ni forelæsninger og samtaler undersøger Eksistensfilosofisk Akademi og LiteraturHaus, hvordan mennesket kom sådan i uføre med verden.

Vi fortsætter undersøgelsen 26. april i selskab med Martin Hauberg-Lund under overskriften 'Noumenal horror og kosmisk pessimisme: H.P. Lovecraft som (litterær) naturfilosof'.

På tværs af sine dystre fortællinger beskæftigede den amerikanske weird tales-forfatter H.P. Lovecraft (1890-1937) sig med, hvad der sker med mennesker, når de konfronteres med de kræfter og væsener, der lever og findes i universet, men som menneskene normalt ikke ænser eller har adgang til. Hvad er det for monstrøse uhyrligheder, fremmedartede trusler og knusende perspektiver, der lurer lige uden for byporten - forstået metaforisk som menneskenes sociokulturelle filtrering af virkeligheden? Og hvilke reaktions- og handlemuligheder har menneskene egentlig midt i denne konfrontation? I dette oplæg sætter Martin Hauberg-Lund fokus på Lovecrafts forfatterskab som en litterær skatkiste af naturfilosofiske perspektiver. Perspektiver som han vil udfolde med afsæt i filosofferne Eugene Thacker og Timothy Morton, som begge indenfor de sidste 10-15 år har skrevet trendsættende bøger om menneskets udsathed på planeten i klimakrisens tidsalder.

Om 'Mennesket i uføre':

Da det moderne subjekt træder ind på scenen, bliver naturen til kulisse for den menneskelige handling. Nu er der tæppefald. Kulisserne vakler. Materialiteten dirrer.

Det moderne maskespil afsløres for det der er: hovmod.

Netop fordi vi befinder os i en tid, hvor subjektets almægtighed så tydeligt viser sig i al sin afmægtighed, begynder vi forelæsningsrækken midt i subjektets tilsynekomst i sin moderne form. Hvorledes træder det ind på scenen og præsenterer sig? Og hvorledes er det filosofisk og litterært omdrejningspunkt og springbræt for kritik gennem det nittende og tyvende århundrede?

Vi kan ikke andet i denne tid end at spørge til, hvorledes vi er havnet i sådan uføre med verden - og hvilket bedre sted at sætte denne retssag end lige midt i vores trang til at skabe os selv og verden? I rækken vil ikke blot det moderne subjekt være centralt, men det er centralt, at det er med. For så vidt litteratur og filosofi bestræber sig på at udsige noget, er det allerede i sin bestræbelse ude over sig selv. Det er her, vi tager fat.

Måske har det noget at gøre med forskellen mellem at vedrøre noget og at røre nogen. Det er unægteligt, at tanken kommer allermest til live dér, hvor den opgiver sin egen bemægtigelse og ikke længere bare vedrører, men rører.

Tør vi nu endelig træde ind på en scene, der ikke er sat for os?

Dørene åbner kl. 18.00 Baren er åben til kl. 22.00

Alle datoer:

Del 1 - Scenen sættes

15. marts: Hans Fink - Spinozas aktualitet

22. marts: Steen Brock - Menneskets og naturens morfologi

29. marts: Stine Zink Kaasgaard - Hinsides Enten-Eller

5. april: Oliver Kauffmann - Bergson. Livets kraft og bevidsthedens varen

Del 2 - Kampen udspiller sig

19. april: Rebecca W. Lund - Feministisk opgør med antropocentrisme

26. april: Martin Hauberg-Lund - Noumenal horror og kosmisk pessimisme: H.P. Lovecraft som (litterær) naturfilosofi

3. maj: Niels Albertsen - Det jordligt forbundne menneske i uføre - Bruno Latours diagnose

10. maj: Jon Auring Grimm - Naturens musikalitet: Resonans og dissonans i det antropocæne

17. maj: Lars Tønder - Det antropocæne: en ny tidsalder?

Støttet af Statens Kunstfond

Arrangör

LiteraturHaus er et kraftcenter for litteratur. Vi afholder koncerter, oplæsninger, debatter og meget mere i vores unikke lokaler på Nørrebro.

Lokal

LiteraturHaus LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København

Vanliga frågor

  • Jag har inte mottagit min biljett via mail. Vad ska jag göra?

    Det första du kan göra är att kontrollera din spam/skräppost och mailet hamnat där. Dina biljetter skickades som en bilaga och kan ses som spam eller skräppost av vissa e-posttjänster. Du kan alltid också hitta dina biljetter under fliken "Mina biljetter" när du är inloggad på ditt Billettokonto, antingen på webbläsaren eller i vår app. För mer information, läs här.

  • Jag önskar avboka min biljett och få biljetten återbetalad. Vad ska jag göra?

    Det är arrangören som beslutar om återbetalning av biljetter på deras event. Du bör därför kontakta dem direkt för att höra vilka möjligheterna är just för dig. Du hittar deras mailadress i ditt orderbekräftelsemail eller genom att gå in på deras arrangörssida och klicka på "Kontakta arrangören". För mer information, läs här.

  • Jag har registrerat mig på väntelistan, vad händer nu?

    Om fler biljetter blir tillgängliga kommer du, tillsammans med andra som registrerat sig på väntelistan, att meddelas om detta via mail. Köp av de tillgängliga biljetterna sker därefter enligt först-till-kvarn-principen. För mer information, läs här.

  • Var hittar jag länken till ett online-event?

    Vanligtvis tillhandahåller arrangören av eventet detaljerna i orderbekräftelsen som du mottar via mail efter köp eller så kan det hända att arrangören skickar ett uppföljande mail med en länk till deras online-event. Du kan även kika in på eventsidan där du finner arrangörens beskrivning av eventet. För mer information, läs här.

  • Vad är avbeställningsförsäkring och varför skulle jag behöva det?

    Med avbeställningsförsäkringen kan du vid vissa oförutsedda händelser som hindrar dig att delta i ett eventet, begära en återbetalning. För mer information, läs här.