Historieklubben - Nazister Under Elmene

18 feb 2019 kl. 19:00 - 21:00

Kvarterhuset, Jemtelandsgade 3, 2300 København


Den idylliske plet Under Elmene på Amagerbro gemmer på en mørk hemmelighed.

Niels-Birger Danielsen fortæller med udgangspunkt i bogen ”Svend Staal-gruppen: nazibetjentene der infiltrerede dansk politi” om det lille, men højt motiverede netværk af nazistiske danske politibetjente, der under besættelsen 1940-1945 hjalp tyskerne med at bekæmpe modstandsbevægelsen.
Centrum for netværket var den daværende Station 4, Under Elmene 7.
Politibetjent Poul Otto Ditlev Nielsen var manden, der under dæknavnet 'Svend Staal' påbegyndte det anti-illegale arbejde. Sammen med kollegaen overbetjent August Thomsen registrerede de i det skjulte politikollegernes politiske indstilling og holdning til den tyske besættelsesmagt.

Betjentene fra Station Under Elmene byggede i største hemmelighed en gruppe op af ligesindede. Svend Staal-gruppen kom senere til at arbejde tæt sammen med Schalburgkorpsets Efterretningstjeneste (ET) og HIPO-korpset.
Efter at modstandsbevægelsen havde afsløret netværket i krigens sidste måneder, blev en række af medlemmerne likvideret.

Niels-Birger Danielsen er historiker og freelance-journalist og har tidligere arbejdet for Ekstrabladet og Ritzau. Desuden har han skrevet flere bøger om Danmark under 2. verdenskrig.

Om Historieklubben Amager

Historieklubben Amager laver 6 arrangementer i efterår/vinter 2018/19. Du kan købe adgang til de enkelte arrangementer for 50 kr., eller du kan købe et medlemsskab med adgang til alle 6 arrangementer for 150 kroner.

Information om medlemskab i Historieklubben Amager


Billet

DKK 50,00 + DKK 4,07 gebyr