skip to main content

Tapahtuma päättyi - Jäikö tämä tapahtuma väliin?

Tutustu näihin käsin valittuihin tuleviin!Aiempien tapahtumien yksityiskohdat löydät selaamalla alaspäin.
Ladataan...
 
 
Nearby events
Ladataan...
 
 
Saman lajityypin nimet
Ladataan...
 
 
Samantyyppiset tapahtumat

Vin & Videnskab: Vindue til fortiden 4

Vähän lippuja jäljellä
tapahtuma päättyi

Vin & Videnskab: Vindue til fortiden 4

Alkaen DKK 110.00

Sijainti

Päivämäärä

15 Touko 2024 19:00 - 21:15
Billetto Peace of Mind
Varaa luottavaisin mielin: Billetto takaa palautukset peruuntuneista tapahtumista, mikä takaa mielenrauhasi. Lue lisää

Kuvaus

VIN & VIDENSKAB: VINDUE TIL FORTIDEN 4

CECILIE BRØNS Klassisk arkæolog, farveforsker, seniorforsker
SØREN M. KRISTIANSEN Geovidenskabsforsker, lektor
ULLA MANNERING Forhistorisk arkæolog, tekstilforsker, forskningsprofessor
HANNES SCHROEDER Forhistorisk DNA-forsker, lektor, sektionsleder

Fire førende forskere vil fortælle om deres undersøgelser af fortiden og om de banebrydende nye metoder og teknologier, der gør det muligt for videnskaben at beskrive og forstå forhistorien i større og større detaljegrad.

Det skal handle om ”usynlig arkæologi” og antikken, om laserbaseret teknologi til geoarkæologiske landskabsanalyser, om forskning i vikingernes tekstiler og om forhistorisk DNA, der bl.a. har afsløret, at vores stenalderforfædre og -mødre havde mørk hud og blå øjne.

🍷 Til arrangementet serveres et glas vin i pausen (inkluderet i prisen).

NB: Hannes Schroeders foredrag vil være på engelsk, de øvrige tre på dansk.


PROGRAM

Usynlig arkæologi: De usynlige dimensioner af antikkens kunst

CECILIE BRØNS
Farveforsker, klassisk arkæolog, seniorforsker og museumsinspektør ved Ny Carlsberg Glyptotek

Cecilie Brøns har netop afsluttet et større interdisciplinært forskningsprojekt med titlen ”Sensing the ancient world: the invisible dimensions of ancient art”, hvis formål var at opnå en ny og mere holistisk forståelse af antikkens kunst. Desværre er størstedelen af antikkens farver i dag forsvundet. Men naturvidenskabelige analysemetoder kan hjælpe os med at identificere de mikroskopiske farvespor, som ofte er bevaret på fx skulpturer, relieffer og figuriner. Disse farvespor giver indblik i det væld af farver, der betegnede antikkens kunst og arkitektur. Således kan tværfaglig forskning fremkomme med viden om disse værkers oprindelige udseende. Udover at være bemalede i alskens farver var værkerne af og til også udsmykket på anden vis med smykker, tekstiler og dufte, hvilket gav dem et endnu mere livagtigt udseende. Forskningen kan bringe os nærmere den sanselige oplevelse af de antikke værker: Hvordan duftede en antik skulptur? Hvordan føltes den? Og hvordan blev de oplevet af den antikke beskuer?


Klimatilpasninger i fortiden: Fra Zimbabwe til Danmark

SØREN M. KRISTIANSEN
Ph.d., lektor på Institut for Geoscience, Aarhus Universitet

Avancerede remote sensing-teknologier indtager for alvor arkæologien i disse år og spiller en vigtig rolle i forskningsfeltet geoarkæologi. Søren M. Kristiansen vil give to eksempler på dette fra nylige studier, der begge vha. laserscanninger fra fly har undersøgt de spor i landskabet, som vores forfædres kamp imod naturens kræfter har efterladt sig. Det ene studie løste et mysterium om en forladt middelalderby i Zimbabwe. Det andet, som netop er blevet publiceret, handler om oprindelsen af nogle af Danmarks største klitter, hvis eksistens længe har undret geologer.


Kan et broderi fra vikingetiden inspirere til forandring i nutiden?

ULLA MANNERING
Ph.d. i forhistorisk arkæologi, tekstilforsker, forskningsprofessor MSO på Nationalmuseet

Forskningsprofessor Ulla Mannering var medstifter af det verdensførende Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet i 2005. Hun har bl.a. drevet metodeudviklingen indenfor 14C-analyse af tekstil, samt fiber-, farve-, protein- og isotopanalyse af de danske forhistoriske tekstil- og skindfund. I dette foredrag vil hun bringe os tilbage til vikingetiden. Vi taler meget om genbrug og bæredygtighed, men vi omgiver os med tekstiler og skindmaterialer uden at tænke meget over, hvor de kommer fra, og hvordan de er produceret. Vi kasserer raskt vores tøj, fordi vi ikke ved, hvordan det skal repareres, eller fordi det er umoderne. I vikingetiden derimod var man fuldstændig afhængig af en lokal produktion af tekstiler til tøj og til alle livets forskellige gøremål, og tekstilproduktionen var fuldstændig integreret i og afhængig af landbrugets årshjul. Tekstiler og skindmaterialer var eftertragtede ressourcer, som også spillede en afgørende rolle i den voksende handel og rejseaktivitet. I de arkæologiske kilder kan vi se, hvorledes genbrug var en vigtig del af hverdagen i vikingetiden. Men kan et broderet stykke tekstil fra en 1000 år gammel højstatusgrav inspirere til forandring af vores egen hverdag?


Blue eyes, dark skin – how we know what our ancestors looked like

HANNES SCHROEDER
Forhistorisk DNA-forsker, lektor og sektionsleder af Sektion for Molekylær Økologi og Evolution, Globe Institute, Københavns Universitet

Hannes Schroeder, hvis forskning er blevet publiceret bl.a. i Nature, Science og National Geographic, har gjort sig internationalt bemærket ved sin brug af analyser af forhistorisk DNA (ancient DNA) og isotoper til at besvare arkæologiske spørgsmål. Han har bl.a. stået bag nyskabende undersøgelser af mennesker i det forhistoriske Europa, inklusiv i Danmark. I dette foredrag vil han fortælle om, hvor langt man er kommet i at kunne fortolke udseendet af vores forfædre – såsom farven af deres hud, øjne og hår – ud fra forhistorisk DNA. Det har bl.a. vist sig, at en dansk stenalderpige havde mørk hud og blå øjne.


Vin & Videnskab er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsserie.

👉 Læs mere om foredragsholderne og se hele sæsonens program på: www.vinogvidenskab.dk.

NB! Det er ikke muligt at bytte eller refundere billetter til Vin & Videnskab.

Järjestäjä

VIN & VIDENSKAB er Statens Naturhistoriske Museums populærvidenskabelige foredragsrække. Hør førende videnskabsfolk fortælle om spændende og banebrydende forskning, og nyd et glas vin i pausen. 

Tapahtumapaikka

Chr. Hansen Auditorium, Bartholinsgade 4A, 1356 København

Usein kysytyt kysymykset

  • En ole saanut lippuani sähköpostitse. Mitä minun pitäisi tehdä?

    Ensimmäisenä tarkasta roskapostisuodattimen asetukset ja saapuneet sähköpostit. Lippusi on lähetetty liitetiedostona ja jotkut sähköpostipalvelut voivat pitää niitä roskapostina. Vaihtoehtoisesti löydät lippusi aina Billetto-tililtäsi, johon pääset käsiksi selaimilla tai Billetto-sovelluksella. Lisätietoa löydät täältä.

  • Haluan peruuttaa lippuni ja saada rahani takaisin. Mitä minun pitäisi tehdä?

    Palautusten käsittely on tapahtuman järjestäjän harkinnassa, sinun on otettava yhteyttä tapahtuman järjestäjään selvittääksesi käytössä olevat vaihtoehdot. Voit ottaa yhteyttä tapahtuman järjestäjään vastaamalla tilausvahvistussähköpostiin tai käyttämällä järjestäjän profiilissa olevaa "Ota yhteyttä järjestäjään" -lomaketta. Lisätietoa löydät täältä.

  • Olen ilmoittautunut jonotuslistalle, mitä nyt tapahtuu?

    Mikäli lippuja vapautuu lisää, sinulle ilmoitetaan sähköpostitse muiden listalle liittyneiden joukossa. Lipun saa ostettua saapumisjärjestyksessä. Lisätietoa löydät täältä.

  • Mistä löydän linkin verkkotapahtumaan?

    Tarkista tilausvahvistussivusi tai tilausvahvistussähköposti. Yleensä tapahtuman järjestäjä ilmoittaa tiedot tilausvahvistussähköpostissa tai hän saattaa lähettää sinulle erillisen sähköpostin, jossa on linkki verkkotapahtumaansa. Voit myös tarkastaa tapahtumakuvauksen Billetton sivuilta, jossa järjestäjän ilmoittaa miten tapahtumaan voi liittyä. Lisätietoja tästä saat täältä.

  • Mikä on palautussuoja ja miksi tarvitsen sitä?

    Palautussuoja antaa sinulle varmuuden siitä, että jos ennakoimattomat ja väistämättömät tilanteet estävät sinua osallistumasta tapahtumaan, voit hakea hyvitystä. Lisätietoa löydät täältä.